F (Daniel Kehlmann)

Onda poslušaj. Ovo je naredba koju ceš slijediti jer je zeliš slijediti, a zeliš to jer ti ja naredujem, a ja ti naredujem jer zeliš da ti naredim. Od danas ceš se truditi. Pod svaku cijenu!

Kada je toga poslijepodneva odveo svoja tri sina na predstavu Velikog Lindemanna i pristao na pozornici asistirati majstoru hipnoze, skepticni i neambiciozni pisac Arthur Friedland nije ni slutio da ce vec iste veceri isprazniti obiteljski bankovni racun, uzeti putovnicu i nestati – na 24 godine.  

Sada, kad im se putovi iznova spajaju, Arthur je knjizevna zvijezda tamna sjaja, a njegovi odrasli sinovi muškarci su koji prolaze svaki kroz vlastitu krizu: Martin je svecenik bez vjere, Iwan slikar bez talenta, a njegov blizanac Eric beskrupulozni poslovni covjek ciji se svemir te 2008. urušava, prijeteci da ga usisa za sobom. 

Dok za Daniela Kehlmanna propituju sveto trojstvo religije suvremenog covjeka – novac, umjetnost i Boga – svaki od junaka romana F neka je vrsta prevaranta, no svaki nas ujedno vodi korak blize onome što bi lako moglo biti istina. 

Obitelj, ljubav i (ne)sreca, zivot i magija koja njime vlada, sve to sadrzano je u romanu divlje duhovitosti i filozofske dubine,  u remek-djelu koje – da parafraziramo Velikog Lindemanna – morate procitati jer to zelite, potruditi se, pod svaku cijenu. Jer, vratit ce vam se.

Kehlmann je jedan od najsjajnijih  i najduhovitijih pisaca, a to je postao istra­zujuci najvaznije filozofske i intelektualne teme.
Jeffrey Eugenides   

Ne moze biti lako napisati komicni roman o smrti Boga, a ipak, Danielu Kehlmannu to je, cini se, pošlo za rukom… Svijet je velik i nespoznatljiv, zivot kratak, a sjecanje zalosno ograniceno… ali teško je opisati koliko sve to skupa moze biti zabavno. No smijeh je ionako najdragocjeniji kad smo  u tami.
Guardian   

Slozen, predivan roman s puno lica: obiteljska saga, bajka i vrtoglava farsa… Daniel Kehlmann jedan je od najvecih romanopisaca današnjice zato što uspijeva uciniti da se velike teme doimaju lakima.
Adam Thirlwell  

F je poigravanje mislima o sudbini  i predodredenosti, istini i lazi, origina­­lu i krivotvorini, napisano elegantno  i za­panjujuce lepršavo.
Frankfurter Allgemeine Zeitung

zidov iz sangaja

  • ISBN: 978-953-266-630-4
  • Izdavac: Fraktura
  • Godina: 2015.
  • Uvez: meki
  • Jezik: hrvatski
  • Prevoditelj: Snjezana Bozin
  • Broj stranica: 240

Cijena: 89,10 kn

Informacije o knjizi skopiyovanan s web stranice www.ljevak.hr i objavljen na našoj web stranici se upoznali čitatelje.