Grad


"Najbolje ime za tvoju zbirku je Gradski duhovi, ali to je već otrcano i prečesto, a opet ne obuhvaća sve tvoje ludorije", otprilike sam rekao Mariju Glavašu, i u tom času shvatio da naslov koji je on predložio GrAD, u sebi već sadrži sve to, samo šifrirano, i još ponešto od njegovih autorskih ludorija. Naime, u naslovu GrAD čuči povezan verzalom i jedan "gad" što bi se moglo shvatiti kao fonetizirano englesko god, Bog. Osim toga, naslov lijepo pokazuje Glavaševu strast za ludičkim i eksperimentalnim, što već dugo tako ozbiljno i zrelo konceptulizirano, da ne bude povod samo sebi, nismo sreli u domaćoj poeziji.
Od “prevratničkih” Glavaševih poetsko-poetičkih ideja mora se istaknuti i lomljenje zadnje riječi u stihu bez crtice, tako da se recepcija trza i intenzivira, a bogami i smisao obogaćuje.
Od četiri ciklusa zbirke, zadnja tri, GrAD, Rekonstrukcija (s)ličnosti i Bonus Tracks osim naslova imaju i podnaslove, uredno upisane u zagrade, ali napisane VERZALOM, čime zbunjuje jer su podnaslovi istureni iz pozicije pojašnjavanja i kontekstualiziranja u onu vrištanja i pamfletiziranja. Kao da pokušavaju oteti kormilo kapetanu-naslovu, i voziti svojim kursom. No dok natezanje traje, poezija profitira, jer su u tom cik-cak plovu prouzročenom pobunom potlačenih čitatelju dani novi kompasi.
Prvi i najduži ciklus zbirke pak, tipično glavaševski (evo, prva zbirka a već se izborio za pridjev) unosi jednu drugu mudru zbrku: zove se Žene, a govori isključivo i jedino o muškarcima. Pri tom ga piše muško, na ironičan i topao i neprikriveno subjektivan – da ne kažemo ženski – način. Osim odlične poezije sa sobom (do)nosi sve te pomaknute ili izokrenute perspektive koje otvaraju i poeziju i čitatelja, a otvoreno se lako prožima i zanosi.
No, i da nema svih ovih duhovitih i strasnih igara i postavki, da je ova knjiga napisana u rtf formatu i u jednom retku, njezina bi izvrsnost bila očita svakome tko zna čitati, a ukoliko je opremljen za poetsku avanturu koja se proteže od osobne speleologije do alpinizma duha – tim bolje – GrAD Marija Glavaša je prava knjiga za njega.
Za kvalitetu ove knjige jamči nagrada Na vrh jezika, organizirana u suradnji Algoritma i Zareza, i žirija u sastavu Olja Savičević Ivančević, Marko Pogačar i Kruno Lokotar.

  • Broj stranica: 120
  • Godina izdanja: 2012
  • Uvez: Meka
  • ISBN/EAN: 9789533165400
  • Izdavač: Algoritam
  • Autor: Jáchym Topol

Cijena: 79,00 kn

Informacije o knjizi skopiyovanan s web stranice www.ljevak.hr i objavljen na našoj web stranici se upoznali čitatelje.