Ikonologija (W.J.T.Mitchell)

Knjiga americkoga povjesnicara knjizevnosti i jednog od vodecih svjetskih teoreticara vizualnih umjetnosti danas, W.J.T.Mitchella, Ikonologija: slika, tekst, ideologija paradigmatska je studija za utemeljenje vizualnih studija/vizualne kulture kao novih teorijskih disciplina nastalih krajem XX. stoljeca u proucavanju pojma slike.

Mitchell je ovom knjigom zacrtao svoj misaoni put jedne nove teorije slike i vizualnosti, koje je profilirao u knjigama Picture Theory i What Do Pictures Want? iz 1994. i 2005. godine. Mitchellova je Ikonologija, na tragu estetskih teorija Nelsona Goodmana i Ernsta Gombricha, vjerodostojni inovativni prilog o strukturalnim razlikama izmedu teksta i slike, prirode i konvencije, prostora i vremena umjetnosti u kojima se odvija povijesna avantura prijelaza od paradigme teksta do paradigme slike.

U tri poglavlja ove studije Mitchell pokazuje na koji nacin ideologija u razlicitim znacenjima, a posebno Marxov koncept, utjece na artikulaciju „ikonologijskih“ sadrzaja slika u povijesti umjetnosti. Autor se uz Gottffrieda Boehma koji je idejni tvorac „iconic turn-a“ – programatske orijentacije nove znanosti o slici (Bildwissenschaft)  – smatra zacetnikom „pictorial turn-a“ s kojim su kulturalne studije otvorile problem vizualnosti i nove konstrukcije kulture uopce.

Briljantna studija, koja je svojevrsni „kanon“ za sve novije teorijske studije o vizualnoj kulturi, predstavlja hrvatskoj intelektualnoj javnosti Mitchella kao originalnog mislioca i filozofa, ali i pisca s izrazitim smislom za prenošenje najdubljih misaonih problema jednostavnim kazivanjem.

O autoru:
Posrijedi je jedan od najznacajnijih teoreticara vizualne kulture, vizualnih umjetnosti i pojma slike našega doba. Mitchell je profesor na Odjelu za engleski jezik Sveucilišta u Chicagu, glavni je urednik casopisa Critical Inquiry i pisac brojnih studija o aktualnim problemima umjetnosti i slike. Objavio je medu ostalima i sljedece knjige: Picture Theory (1994.), What Do Pictures Want? (2005.) U isto vrijeme kad i Gottfried Boehm utemeljuje novu interdiciplinarnu znanost o slici ICONIC TURN/BILDWISSENSCHAFT, profesor vizualnih umjetnosti i povijesti umjetnosti u Baselu, Mitchell je idejom slikovnoga zaokreta (pictorial turn) pokrenuo cijeli niz novih istrazivanja u podrucju vizualnih studija.

Knjiga W.J.T. Mitchella IKONOLOGIJA: Slika, tekst, ideologija predstavlja autorovo najznacajnije djelo kojim je otvorio novu etapu u razvitku povijesti umjetnosti kao interdiciplinarne znanosti o slici.

  • ISBN: 978-953249082-4
  • UDK: 7.01
  • Izdavac: Antibarbarus
  • Godina: 2009.
  • Uvez: meki
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 236
  • Format: 24,00 cm

Cijena: 159,00 kn

Informacije o knjizi skopiyovanan s web stranice www.ljevak.hr i objavljen na našoj web stranici se upoznali čitatelje.