Olivino nasljede (Alida Bremer)

Jedno odvjetnikovo pismo moze promijeniti sve. Kada krene u potragu za naslijedenim maslinikom i zaplete se u ralje hrvatske birokracije jer treba rašcistiti stanje u zemljišnim knjigama da bi dobila ono što joj je ostavila baka Oliva, pripovjedacica Alida zapocinje potragu za vlastitim korijenima, za pricama koje se u njezinoj obitelji nikada nisu ispricale. Nekoliko generacija, nevjerojatne sudbine, snazne zene i muzevi koji ginu za ideale – sve to tvori ovaj fascinantni roman koji pripovijeda sve one nikada kazane, vješto skrivane obiteljske price.  

Od teškoga tezackog zivota u Vodicama na prijelazu stoljeca preko Prvoga svjetskoga rata, atentata na Stjepana Radica, okupacije Dalmacije, ustanka i partizanske borbe, odlazaka u logore od Molata do Italije i Vojvodine, zbjega u El Shattu do Domovinskoga rata, Alida Bremer tka pricu o obiteljskim tajnama, odvodenjima u noc, strijeljanjima i paljenju kuca, o svemu što se u današnjoj Hrvatskoj, zajedno s partizanskim spomenicima, zaboravilo.  

Olivino nasljede roman je o Dalmaciji, o njezinim okusima i mirisima, o zenama i muškarcima, o Hrvatskoj koja je  i dalje podijeljena i nesretna, o privatnim povijestima koje moze razotkriti samo netko tko nije uronjen u našu svakodnevicu. O zivotu izmedu dva jezika i dvije drzave, vlastitim dilemama i snovima, zapuštenome masliniku, napuštenoj kuci i starom otomanu na kojem je nekoc, opterecena svojim strahovima, Oliva po cijele dane lezala strepeci za svoje kceri i unuke.

Alida Bremer otkriva nam u ovom napetom, cesto vrlo zabavnom obiteljskom romanu neka nepoznata poglavlja hrvatske povijesti i prica o vjencanjima i sprovodima, praznovjerju, atentatima i izgubljenim tradicijama. Pred nama se kao lepeza rastvara jedan svijet na Sredozemlju, sa svojim aromama, glasovima i voljom za zivotom u zamršenom 20. stoljecu.
Elke Schmitter, Der Spiegel   

Preciznim jezikom, lišenim svake taštine, prepricana je sudbina Hrvatske od Prvoga svjetskog rata do 21. stoljeca.
Die Presse  

Alida Bremer s velikom toplinom opisuje protagoniste svog romana i vrlo trezveno povijest svoje zemlje.
Nadine Lange, Der Tagesspiegel   

Unatoc mracnoj temi i mnogim strašnim pricama Alida Bremer uspijeva uvijek iznova pronaci lagani ton. Narocito kad se pripovjedacica mora snaci u hrvatskoj sadašnjici i kad je usporeduje sa zivotom u Njemackoj.
Elisabeth Nehring,  Westdeutscher Rundfunk (WDR 5)   

Roman Alide Bremer pravi je dobitak jer pruza pogled izvana na povijest zemlje i istodobno duboki uvid u osjecaje njezinih stanovnika.
 Thomas Maar, Leseart   

Povijest odozdo prepricana je naizmjenicno ozbiljno i duhovito, tako da citatelja nijednog trenutka ne napušta osjecaj napetosti – do zadnje stranice romana.
Friedemann Kluge,  Neues Deutschland  

Istodobno napeto i s puno empatije opisuje Alida Bremer, poznata prevoditeljica s hrvatskog jezika, sudbinu jedne dalmatinske obitelji u 20. stoljecu. U svojoj obiteljskoj sagi autorica nas upoznaje s povijesnim dogadajima i umjetnošcu zivljenja u jednoj zemlji koju se isplati posjetiti i istraziti onkraj turistickih plaza. Wolfgang Moser,  Bibliotheksnachrichten  

“Privatna povijest pretvorena u svjetsku povijest. Vrijedno citanja!” 
Günter Moseler,  Münstersche Zeitung

  • ISBN: 978-953-266-632-8
  • Izdavac: Fraktura
  • Godina: 2015.
  • Uvez: meki
  • Jezik: hrvatski
  • Prevoditelj: Stefica Martic
  • Broj stranica: 336

Cijena: 89,10 kn

Informacije o knjizi skopiyovanan s web stranice www.ljevak.hr i objavljen na našoj web stranici se upoznali čitatelje.