Pariz – skice za portret grada (Stanko Abadzic)

Fotomonografija Pariz – skice za portret grada umjetnickog fotografa Stanka Abadzica donosi 113 autorovih fotografija Pariza nastalih u sijecnju i veljaci 2010. godine kada je u organizaciji HDLU-a i uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske boravio u ‘Cité internationale des arts’ u Parizu kako bi fotografski portretirao grad.

Snimajuci unutarnju glazbu grada, Abadzic nam donosi Pariz koji ne postoji fizicki, vec je proizvod fotografovog Imaginarnog. Na Abadzicevim fotografijama Pariza puno je detalja koji više ne postoje u imaginariju grada: recimo, cirkuski vrtuljci s drvenim konjicima u galopu i kocijama što se vrte u krug. Ali nije to ono glavno što ove fotografije cini tako davnima: takva je njihova atmosfera, za cije je pak ostvarivanje najvaznije fotografovo oko.

Na fotografijama mozemo uociti nekoliko linija interesa. Prvu predstavljaju klasicni pariški motivi kojima fotograf pristupa svjestan njihovih zamki. Ono što pokušava postici fotografiranjem amblematskog Eiffelovog tornja, na primjer, situacija je u kojoj on postaje jednako vazan kao ostali dijelovi slike. Mjesta na kojima Abadzic otkriva svoj Pariz svakako su njegovi parkovi ispraznjeni od ljudi i pretvoreni u domove zimskih sanjarija. Tu su i pariški mostovi u kojima Abadzic pronalazi utjelovljene savršene unutarnje geometrije grada s njegovim magistralnim dijagonalama i metafizickom prisutnošcu ploha koje udomljuju svjetlo i sjenu.

Abadzic se i u ovom pariškom ciklusu svojih fotografija iskazuje kao ‘subjektivni dokumentarist’, dakle autor koji slijedi iskljucivo svoju opsesiju o stvarnosti. Fotografirajuci Pariz iz potpuno osobnog pogleda, Abadzic hvata prizore koji unose nedoumicu, jer su istodobno stvarni i hine stvarnost.

Predgovor monografiji napisao je esejist i publicist Zdravko Zima, koji je dan i u prijevodu na engleski i francuski jezik.

  • ISBN: 9789532601671
  • Izdavac: Disput
  • Godina: 2012.
  • Uvez: tvrdi
  • Jezik: hrvatski, engleski, francuski
  • Broj stranica: 140
  • Format: 25×30 cm

Cijena: 162,00 kn

Informacije o knjizi skopiyovanan s web stranice www.ljevak.hr i objavljen na našoj web stranici se upoznali čitatelje.