Principi krimica (Igor Mandic)

Rijec je o knjizi koja je prvotno objavljena 1985. godine, a nastala je dobrim dijelom kao rezultat vrlo intenzivnog urednickog i recenzentsko-kriticarskoga posla kojim se u to vrijeme (1979. – 1984.) bavio njezin autor. Kroz praksu citanja, recenziranja, odabiranja i komentiranja, "cas se opiruci, a cas popuštajuci bujici slucaja koja na naše obale nanosi naplavine iz goleme planetarne produkcije krimica", Mandic je, kako sam navodi, naslutio odredene obrise ovog "trivijalnog zanra". 

Uzimajuci krimic kao relevantnu knjizevnu cinjenicu, u vrijeme kada mu teoreticari i knjizevni kriticari na ovim prostorima nisu bili nimalo skloni, Mandic je ucinio pionirski pothvat tematizirajuci ga na nekoliko osnovnih planova ili podrucja, analizirajuci njegove klišeje, miteme, protagoniste, karakteristicne situacije itd. 

Danas, tocno trideset godina nakon objavljivanja prvog izdanja "Principa krimica", kada su u meduvremenu mnogi akademski tabui vezani uz ovaj zanr prevladani, a krimic vec duze vrijeme suvereno dominira recentnom knjizevnom produkcijom diljem svijeta, objavljivanje ove Mandiceve knjige ne cini se samo opravdanim vec i prijeko potrebnim za razumijevanje tog knjizevnog fenomena.

Danas, na bespucima kriminalistickoga divljaštva, krimic je izašao iz podzemlja knjizevne kulture i reklamira svoje mjesto i vaznost kao relevantna knjizevna cinjenica! To moze utoliko lakše i prije, jer je sveukupna (i ‘najelitnija’) knjizevnost prozeta njegovim istim ‘principima’. Sve to više nije potrebno objašnjavati i dokazivati jer je i sama stvarnost kriminalna, u svojoj sveukupnosti, i predaleko bi me (nas) odvelo to elaborirati.

Igor Mandic

Izvor

  • ISBN: 9789533047164
  • Izdavac: V.B.Z.
  • Godina: 2015.
  • Uvez: meki
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 224

Cijena: 98,10 kn

Informacije o knjizi skopiyovanan s web stranice www.ljevak.hr i objavljen na našoj web stranici se upoznali čitatelje.