Spomenar (Marko Grcic)

O najvecim duhovima u povijesti, ne moze se ozbiljno govoriti a da se, pritom, ne dotaknu filozofski, teološki, antropološki, psihološki, eticki, politicki i drugi problemi koje su dodirnuli, ili na njih odgovorili. Jedva se moze naci kakva vaznija pojava u politickom i kulturnom zivotu epohe takvih iznimnih pojedinaca a da u njihovu djelu, ovako ili onako, nije odjeknula. Mnogi od njih imali su neobicnu sposobnost da zbivanja i licnosti svojega doba, na osobit nacin, povezuje sa zbivanjima i licnostima iz najdublje starine, stavljajuci ih na mjesto u svojem imaginativnom univerzumu: pred njihovim se pogledom svaka, pa i najbanalnija, stvarnost prometala u simbol.

Marka Grcica zanimaju upravo takve teme kad promišlja djela velikana knjizevne rijeci. U svoje oglede o pjesnicima i njihovim djelima unosi cesto, s jedne strane, kontekst vlastita zivota, primjerice dob kad se prvi put susreo s nekim djelom (a što moze uvelike odrediti osobnu recepciju), a s druge društveni kontekst – koji moze uvelike odrediti recepciju pisca i djela u nekoj kulturi:

"Svaciji je zivot pun, vidljivih i nevidljivih, oziljaka od rastanaka, koji su, najcešce, trajni cak i onda kad se cinilo da su privremeni. Takav je i moj zivot. Jedan, fikcionalizirani, primjer tudih uspomena, te tri druga primjera, iz Vergilija, Dantea i Francea, kad sam se s njima, još u mladosti, prvi put susreo, na neki su nacin uoblicili i kaos moga iskustva. I, zato, ovo nije ogled o njima nego pokušaj da se obnove uspomene na ono što su meni znacili."

  • ISBN: 978-953-222-372-9
  • Izdavac: Jesenski i Turk, Hrvatsko drustvo pisaca
  • Godina: 2010.
  • Uvez: meki
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 310
  • Format: 13,00×20,50 cm

Cijena: 108,00 kn

Informacije o knjizi skopiyovanan s web stranice www.ljevak.hr i objavljen na našoj web stranici se upoznali čitatelje.