Tek djeca (Patti Smith)

Denis Leskovar preveo je knjigu u kojoj pratimo nepoznatu Patriciu Lee Smith na putu iz anonimnosti do statusa zvijezde i njezinog suzivota s ondašnjim – a rijec je o ’60-tima i ’70-tima – glazbenim i knjizevnim autoritetima u hotelu Chelsea: William Burroughs, Gregory Corso, Allen Ginsberg, Janis Joplin, Grace Slick, Country Joe and the Fish, Jimi Hendrix, Andy Warhol, Bob Dylan, Sam Shepard samo su neka od vaznih imena koja je susrela, no ono najvaznije ime plod je posve slucajnog susreta.

U vrijeme kada se borila za goli opstanak upoznala je svog ‘duhovnog brata’, ‘umjetnika svog zivota’ – Roberta Mapplethorpea.

Sroceno s velikom paznjom za detalje i strašcu tipicnom za njezine najbolje albume, a opet poetski nadahnuto i duhovito, ovo nije samo zivopisno memoarsko štivo o dvoje klinaca koji skupa odrastaju, formiraju zajednicke svjetonazoreda bi stasali u umjetnike koji ce obiljeziti kulturu druge polovine prošloga stoljeca.

Knjiga "Tek djeca" emotivna je posveta bezuvjetnoj, prvenstveno duhovnoj ljubavi dvoje umjetnika. Osim najboljem prijatelju, Patti Smith ovom knjigom piše ljubavno pismo i svojim uzorima Rimbaudu, Genetu, Blakeu, Baudelaireu, ali i New Yorku tih godina, gradu ciji su kvartovi, ulice i klubovi (poglavito CBGB i Max’s) zauvijek zaduzili rock povijest.

Prica se zaokruzuje kada Patti postaje poznata i globalno priznata pjesnikinja i glazbenica, a Robert vizualni umjetnik koji ce najprije sablazniti, a onda fascinirati Ameriku i svijet.

Patti Smith na knjizi je radila nekoliko godina, a 2010. godine osvojila je prestiznu americku Nacionalnu knjizevnu nagradu u kategoriji publicistike.

(www.muzika.hr)

  • ISBN: 978-953-320-019-4
  • Biblioteka: Jimmy Jazz
  • Izdavac: Sareni ducan
  • Godina: 2011.
  • Uvez: meki
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 283

Cijena: 129,00 kn

Informacije o knjizi skopiyovanan s web stranice www.ljevak.hr i objavljen na našoj web stranici se upoznali čitatelje.