2666 (Roberto Bolano)

2666  je podijeljen u pet dijelova, od kojih je prvi posvecen odnosu cetvero sveucilišnih profesora knjizevnosti koji dijele strast prema misterioznom njemackom piscu Bennu von Archimboldiju. Bolaño ima nevjerojatan dar za precizno profiliranje likova, pa ne treba dugo da knjizevni teoreticari Morini, Pelletier i Espinoza zazive kao potpuno oblikovane kreacije, jednako kao i njihov zajednicki ljubavni interes, Engleskinja Liz Norton. 


Mozda je najsnaznije Bolañovo oruzje u profiliranju likova to što zasijeca do srzi svakog od njih, deklarirajuci njihove strahove, lude ideje i ambicije, slamanje istih na stvarnosti zivota, te sakupljanje komadica i njihovo bolno sastavljanje u nešto s cime se moze zivjeti, a sve to u nekoliko odjeljaka teksta."

* Gordan Duhacek (fragment iz prikaza objavljenog naT-portalu)

Bolanovo remek-djelo… Cesto šokantano opscen i silovit tour de force (premda te rijeci jedva mogu docarati zamah, višeglasje, inventivnost i srcanost ove proze) o nikad riješenim ubojstvima stotina zena u gradu Santa Teresa, u pustinji Sonori blizu teksaške granice…

Francisco Goldman, The New York Review ofBooks

Ne samo vrhunac Bolariovih velikih ambicija, vec i prekretnica u tome što je uopce moguce postici jednim romanom.

Jonathan Lethem, The New York Times Book Review

Ne tek najveci roman na španjolskom jeziku ovog desetljeca, nego jedan od medaša koji odreduju cijelu jednu knjizevnost. Bolano je ozivio ideju koju su postmodernisti, cini se, odbacili: totalni roman, roman koji tezi stvoriti potpuni narativni univerzum. Ta ideja potjece još iz vremena prvih modernista, a u latinoamerickoj knjizevnosti zazivljuje u boomu šezdesetih i sedamdesetih. "2666" magistralan je i nenadmašiv roman… roman koji se uzdize poput deliricna prividenja u praznini.

J. A. Masoliver Rodenas, La Vanguardia

  • ISBN: 9789532860801
  • Izdavac: Vukovic & Runjic
  • Godina: 2012.
  • Uvez: tvrdi
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 1068
  • Format: 16×24 cm

Cijena: 242,10 kn