Aida (Michael Sami)

Ostarjeli Zaki Dali zeli biti posljednji Zidov u Bagdadu u eri Sadama Huseina i zbog toga je spreman na svakojake kompromise. Nazar al-Sayed, nesmiljeni došljak iz pustinje i šef tajne sluzbe Mukhabarata, njegov je najbolji prijatelj, no Zaki unatoc tome ostaje lojalan i svojoj susjedi, mladenackoj ljubavi Samiji. Jednog jutra, nakon cjelonocne terevenke s Nazarom i mladim studenticama, Zaki na svojem pragu pronalazi polumrtvu mladu zenu, koju uz pomoc svog rodaka, prevrtljivog veterinara Jalila, uspije vratiti u zivot. Nakon zvjerstava koja je prezivjela mlada je Kurdinja ostala bez dara govora, a Zaki joj nadjene ime Aida te oni s vremenom razvijaju povezanost, koju nece poremetiti cak ni zenidba na koju on biva prisiljen da spasi zivote drugih…

Izraelski pisac Sami Michael (1926.) u svojim je dvadesetima morao napustiti Irak pod prijetnjom smrtne kazne zbog politicke aktivnosti. U zemlju svojeg djetinjstva vraca se mnogo godina poslije u hvaljenom romanu Aida, koji su kriticari nazvali najboljim knjizevnim djelom o toj podijeljenoj i uništenoj zemlji. Unatoc atmosferi blage nostalgicnosti i odjeka tuge zbog prozivljenih tragedija ovaj je roman snazna prica o ljudima koji i u najnepovoljnijim okolnostima uspijevaju zadrzati ljudskost i dostojanstvo. 

Za mnoge ce citatelje Aida biti umjetnicko djelo u kojem ce osjetiti snaznu silu ljubavi i sucuti, bijesa, straha i empatije, a to mogu izazvati samo naj­bolje knjige.

Arianna Melamed, Ynet

Zacudna ljubavna prica prenesena nam je njezno i pazljivo. Aida je roman s pecatom uzvišenosti. Ovo je remek-djelo velikog pisca i humanista koje ce biti sjajni miljokaz u povijesti izraelske knjizevnosti.

prof. Yigal Schwartz

Koncentrirana, linearna i dosljedna radnja koju je moguce procitati u jedn­om dahu. Lik plemenite zene, odmah je jasno, utjelovljuje Irak u njegovoj cjelovitosti, kao podrucje uništena raja.

Yonni Livne, Yedioth Ahronoth

Trezveno, ali i romanticno videnje emi­granta koji zna da je ljubav jedina snaga koja nudi spas.

Batia Shimoni, Haaretz

Jasna, elegantna, senzualna proza sa zornim opisima Bagdada i Tigrisa. Ro­man napisan s odmjerenim realizmom koji ce obogatiti svoje citatelje.

Erik Glasner, Maariv

  • ISBN: 978-953-266-581-9
  • UDK: 821.411.16’08-31=163.42
  • Izdavac: Fraktura
  • Godina: 2014.
  • Uvez: tvrdi
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 320

Cijena: 134,10 kn