Anatomija jedne pobune (Javier Cercas)

Dvadeset treci veljace 1981. jedan je od kljucnih datuma u novijoj španjolskoj povijesti. Toga je dana Adolfo Suarez, prvi premijer izabran na demokratskim izborima nakon razdoblja Francove diktature, dao ostavku, a Parlament je trebao izglasati novu vladu. No u kasno poslijepodne u Parlament je upao pukovnik Tejero sa skupinom zandara, što je bio uvod u pucnjavu i drzavni udar. Svi parlamentarci osim dotadašnjeg premijera, njegova zamjenika generala Guttiereza Mellada i vode komunisticke partije Španjolske Santiaga Carrilla polegli su po podu i s citavom nacijom cekali razvoj dogadaja. 

Anatomija jedne pobune ispisuje povijest jednog dana s naglaskom na nekoliko kljucnih osoba te prodire u pore duboko podijeljenog španjolskog društva razmatrajuci prirodu demokracije, ali nadasve glavne junake, njihove postupke i kako se oni kao ljudi mijenjaju u skladu sa svojim ulogama u društvu. Prvi pokušaj drzavnog udara snimala je televizijska kamera, a te je trenutke koji su zauvijek ostali u srcima Španjolaca napetije od najboljeg trilera ozivio jedan od najvaznijih suvremenih španjolskih pisaca Javier Cercas.

Cercas je napisao uvjerljivu, briljantnu, intrigantnu knjigu koja odzvanja u našem vremenu jace nego što je mogao zamisliti.
The Economist

Cercas je napisao snazno djelo o dogadaju koji bi trebao biti poucan za sve koji pro­ucavaju razvoj demokracije. Njezina gotovo hipnotizirajuca snaga zacarat ce svakog citate­lja.
Kirkus Review

Na pisanje ove knjige Cercasa zasigurno nije toliko potaknula zelja da razumije Adol­­fa Suareza, ili neku njegovu gestu, koliko da razumije svoga oca. A to je mjesto na kojem susrecemo Knjizevnost!
Le Monde

Cercas nije napisao savjesno, vjerno djelo o propalom pucu, nego je pomogao da se mucna prica o Španjolskom gradanskom ratu konacno privede kraju.
The Telegraph

  • ISBN: 978-953-266-584-0
  • UDK: 821.134.2-31=163.42
  • Izdavac: Fraktura
  • Godina: 2014.
  • Uvez: tvrdi
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 416

Cijena: 152,10 kn