Andeo je sutio (Heinrich Boll)

Heinrich Böll (1917.-1985.) prvi je od modernih njemackih knjizevnika (uz Güntera Grassa, Uwea Johnsona …) koji su u drugoj polovici XX. stoljeca njemacku knjizevnost ucinili zanimljivom.
Böll je osim toga u sebi utjelovio "angaziranog pisca"; svoje je društvene uvide ilustrirao fikcionalnim pricama i uvijek izravno sudjelovao u društvenim pitanjima svog vremena. Smatrali su ga savješcu nacije. Kao predsjednik svjetskog PEN-a zauzimao se za slobodu rijeci i pisaca u neslobodnim zemljama. Zahvaljujuci tom angazmanu za Heinricha Bölla su znali i oni koji nisu citali lijepu knjizevnost. Godine 1972.je dobio Nobelovu nagradu.
Andeo je šutio je roman koji biljezi trenutak tik nakon svršetka rata i spada u "knjizevnost razvalina". Zivot u razrušenome gradu se tek pokušava uspostaviti, granice su još nejasne, pa i ona izmedu zivota i smrti, zivi su gotovo jalni mrtvima. Zivot zivih zapocinje potragom za kruhom, krece se putovima kruha, a prate ga nejasna sjecanja, asocijacije na stanja koja su prethodila tadašnjem, na pocetke rata.
U gradu u kojem je sve razrušeno, srušeno je i mjesto svetosti. Trazenje kruha istodobno je i trazenje svetosti kruha. Nada da ce se kruh – pa onda i svetost – naci, ne naslucuje se u obnovi svetih mjesta – jer se tu vec nazire "lovac na novac", a sadreni andeo šuti – nego u obnovi zajedništva, u ljubavi, u dahu koji grije bliznjega. Andeo je šutio je ljubavna prica u svijetu u kojem se šuti, jedva diše, a ono što se ima  reci govore stvari, kojiput vrlo glasno svojom srušenošcu.
Roman je napisan 1950./51. u osvrtu na 1945. godinu. No Böll ga nije uspio objaviti u cijelosti vec je objavio pojedina poglavlja kao samostalne price. Neobjavljen ostatak sluzio mu je kao kamenolom iz kojega je dijelove ugradivao u druge svoje knjige. Andeo je kao zasebna knjiga objavljen posthumno, 1994. godine. Kriticari su je oznacili kao neku vrst Böllovog "Urfausta".
Nama se danas moze ciniti kao da Adenauerova era nije bila sklona svom kriticaru i da je došlo vrijeme da se Böll ponovo cita. Jer nedvojbeno su obnove razlicite, i svaka ima svog Adenauera, ali putovi pokazuju slicnosti, jer su ljudski i odviše ljudski.

  • ISBN: 978-953-252-088-0
  • Izdavac: Zagrebacka naklada
  • Godina: 2010.
  • Uvez: meki
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 246
  • Format: 18,00×12,00 cm

Cijena: 72,00 kn