Annapurna (Maurice Herzog)

Treceg lipnja 1950. godine Maurice Herzog i Louis Lachenal, clanovi Francuskog alpinistickog kluba, popeli su se na vrh Annapurne i time postali prvi ljudi koji su dosegli vrh planine više od 8000 metara. Iako je od tog dogadaja prošlo više od 60 godina, njihovo postignuce još uvijek se smatra jednim od najvecih u povijesti alpinizma. Za razliku od ostalih ekspedicija koje su svoje pokušaje uspona na himalajske gorostase temeljili na iskustvima prethodnih ekspedicija ili istrazivanja, Herzog i prijatelji nisu poznavali teren, raspolagali su s par vrlo grubih, još k tome i pogrešnih zemljovida, a clanovi ekspedicije nisu imali gotovo nikakvog iskustva u visokim planinama. Trebalo je prvo locirati planinu, zatim istraziti moguce pristupe do nje, odrediti smjer uspona i na kraju stici do vrha… i sve to u vrlo kratkom razdoblju prije dolaska monsuna. O vrijednosti njihovog dosega govori i cinjenica da je i dan danas Annapurna osamtisucnjak s najmanjim brojem uspješnih uspona na vrh i s najvecom stopom smrtnosti pri pokušajima osvajanja.

Annapurna je nezaboravna prica o tom uzbudljivom i herojskom usponu kao i dramaticnom povlacenju s planine zacinjenom snjeznim sljepilom, ozeblinama, amputacijama i monsunskim kišama.

Annapurna je ubrzo nakon objavljivanja postala klasik pustolovne literature, prodana je u preko 11 milijuna primjeraka, a casopis National Geographic uvrstio ju je na šesto mjesto top ljestvice najboljih pustolovnih knjiga svih vremena.

  • Izdavac: Libricon
  • Godina: 2010.
  • Uvez: meki
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 274

Cijena: 108,00 kn