Apokalipsa radnika (Valter Hugo Mae)

Svake noci cetrdesetogodišnja Maria Da Graça srece sv. Petra na vratima raja. Svakoga dana ona riba podove u stanu gospodina Ferreire i trpi njegove ispade pozude i njegove pokušaje da joj “oplemeni duh”. Kad se vrati kuci, ako zatekne muza Augusta kako se izlezava izmedu dvije plovidbe, juhu mu zacini s malo varikine, taman dovoljno da mu zagorca siestu a da ga ne ubije. Kucni budzet podebljava kao profesionalna narikaca odlazeci na bdjenja s prijateljicom Quitériom. Rijeka muškaraca koja je tekla kroz Quitériin stancic naposljetku je naplavila zlatni oblutak, mladog ukrajinskog imigranta Andrija, s kojim je seks zivotinjski strastven, a razgovor nemoguc.

Prica je to koja bi se u rukama manje nadarena pripovjedaca izvrnula u grotesku, ali Valter Hugo Mãe, nizuci epizode prozete dahom mracnog humora, sigurnom rukom vodi dvije junakinje i njihove neocekivane izabranike do tocke u kojoj se otvaraju srca: onih koji su poput izbjeglica napustili sve i kojima je svijet ponudio malo pa ništa, da bi na kraju dotaknuli ljubav.

"Apokalipsa radnika" treci je dio tetralogije koja kroz zivotne price cetiri lika prikazuje cjelokupno vrijeme jednog ljudskog zivota, a zakljucuje ju vec preveden roman "Stroj za pravljenje Španjolaca".

Valter Hugo Mãe dobio je 2007. nagradu "José Saramago" koju mu je urucio sâm Saramago, nazvavši njegovo pisanje pravim "knjizevnim tsunamijem".

O autoru

Valter Hugo Mãe je umjetnicko ime Valtera Huga Lemosa, rodenog u Saurimu, u Angoli, 1971. Diplomirao je pravo i doktorirao modernu portugalsku knjizevnost. Osim pisanjem, bavi se i vizualnim umjetnostima i glazbom. Zivi u gradicu Vila do Conde na sjeveru Portugala. Dosad je objavio više od desetak zbirki poezije, koje su sada objedinjene pod naslovom Contabilidade (Racunovodstvo). Autor je tetralogije koja sadrzi romane "Naše kraljevstvo" (O nosso reino, 2004), "Kajanje Baltazara Serapiãoa" (O Remorso de Baltazar Serapião, 2006), "Apokalipsa radnika" (O apocalipse dos trabalhadores, 2008) te "Stroj za pravljenje Španjolaca" (Máquina de fazer Espanhóis, 2010). Za roman "Kajanje Baltazara Serapiãoa" dobio je nagradu “José Saramago” (2007), koju mu je urucio sam Saramago, nazvavši njegovo pisanje pravim “knjizevnim tsunamijem”.

  • ISBN: 9789532861242
  • Izdavac: Vukovic & Runjic
  • Godina: 2015.
  • Uvez: meki
  • Jezik: hrvatski
  • Prevoditelj: Tanja Tarbuk
  • Broj stranica: 192

Cijena: 89,10 kn