Arapsko-izraelski sukob (Boris Havel)

Knjiga Borisa Havela Arapsko-izraelski sukob: religija, politika i povijest Svete zemlje predstavlja interdisciplinarnu studiju u kojoj su s aspekta politologije, povijesti i teologije obradeni pozadina, razvoj i trenutacne politicke prilike na dijelu Bliskog istoka koji Zidovi, kršcani i muslimani nazivaju Svetom zemljom. U ovome djelu po prvi put na hrvatskom jeziku arapsko-izraelski sukob prikazuje se onako kako ga vide sami akteri. U njihovoj percepciji povijest i teologija igraju presudnu ulogu. Autor zato opsezno prenosi povijest zidovskoga naroda, od Abrahama, preko starozavjetnih proroka i kraljeva, prilika iz vremena Drugoga hrama, nastanka kršcanstva, zidovskih ustanaka protiv Rimljana i izgona iz zemlje do povratka na Cion i uspostave Drzave Izraela. Potom na temelju primarnih izvora opisuje nastanak islama, prva desetljeca njegova širenja tijekom kojih je kanonizirano muslimansko videnje Zidova i kršcana te muslimansko-zidovske odnose kasnijih razdoblja, do pojave cionizma i dalje.

Bez izbjegavanja konfliktnih i kontroverznih tema, Havel citljivim stilom i zanimljivim opisima povezuje povijesno sjecanje, teološke percepcije i politicke programe aktera bliskoistocnih previranja.

O AUTORU:

Boris Havel roden je 1966. u Sarajevu. Doktorirao je na Fakultetu politickih znanosti Sveucilišta u Zagrebu na temi Religijski aspekt arapsko-izraelskog sukoba. Na Hebrejskom sveucilištu u Jeruzalemu u Izraelu magistrirao je komparativnu religiju, a na sveucilištu Livets Ord/Oral Roberts Universityu Uppsali u Švedskoj diplomirao medunarodne odnose i povijest. Objavio je više znanstvenih i strucnih clanaka vezanih uz Bliski istok, a bavi se i prevodenjem. Sudski je tumac za engleski, hebrejski i švedski jezik. Zaposlen je u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova.

„Knjiga Arapsko-izraelski sukob: religija, politika i povijest Svete zemlje izniman je doprinos politickoj znanosti, ali i društvenim i humanistickim znanostima u Hrvatskoj uopce. Rijec je, prvo, o temi kojom se dosad nitko nije bavio tako temeljito, sustavno i mjerodavno kao Havel, [a] drugo, o umnogome inovativnome interpretacijskom pristupu odnosa teologije, povijesti i politike. Ukratko, pred citateljima je iznimno vrijedna znanstvena studija koja nema premca u hrvatskim društvenim i humanistickim znanostima.“

prof. dr. sc. Mirjana Kasapovic, iz Predgovora

  • ISBN: 978-953- 303-577-2
  • UDK: 323.1(569.4:53)(091)
  • Biblioteka: Bookmarker
  • Izdavac: Naklada Ljevak
  • Godina: 2013.
  • Uvez: tvrdi
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 640
  • Format: 14,5×21 cm

Cijena: 179,10 kn