Arhetip (M. D. Waters)

»Napet goticki triler u stilu znanstvene fantastike prepun emocija i obrata.«

Publishers Weekly

 

Distopijski roman Arhetip M. D. Waters istrazuje buducnost u zemlji podijeljenoj gradanskim ratom, u kojoj su društvene vrijednosti izokrenute naglavacke, a plodne zene postale rijetkost.

 

Nakon prozivljene nesrece glavna junakinja Emma pati od amnezije. Dok se oporavlja u bolnici predstavljaju joj šarmantnoga Declana Burkea – mocna i zavodljiva muškarca – kao muza. Njezini snovi proturjece svim njegovim pricama, a flešbekovi je podsjecaju na mjesta i dogadaje kojih se mutno sjeca poput strahota rata, logora za odgoj zena, ljubavi prema drugom muškarcu… Potiskujuci te snove tijekom dana, Emma dopušta Declanu da je oblikuje u sretno udanu zenu i pocinje se zaljubljivati u njega. Kada Emma nakon duzega oporavka napokon napusti bolnicu, postupno otkriva da je istina o njezinom nekadašnjem zivotu posve drukcija od one u koju su je nastojali uvjeriti njezin lijecnik i Declan. Nakon što se u Emminu zivotu pojavi Noah, njezin protivnik iz snova, zid koji je dijelio stvarnost i snovitost pocinje se urušavati.

Atmosfera Arhetipa pomalo je orvelijanska, a neke kriticare podsjetila je na prozu Margaret Atwood. Holografska tekstura price u ovome napetom akcijskom futuristickom trileru cini ovaj roman zanimljivim ljubiteljima razlicitih zanrova – znanstvene fantastike, ljubavnog romana, akcijskog i kriminalistickog.

 

»Arhetip je knjizevni ekvivalent velikom kinohitu u kojemu se povezuju prekrasna, ali opasna junakinja, tragican ljubavni trokut i sumorno futuristicko okruzje. U tiskanom svijetu ovoj je knjizi mozda najblizaSluškinjina prica Margaret Atwood. (…) Dobivši priliku za bijeg iz kulture u kojoj dominiraju muškarci i koja je opsjednuta radanjem, Emma uzima pušku i odlazi u rat.«

Associated Press

 

»Izazovna futuristicka prica puna obrata, napeta i fascinantna…«

Family Circle

O autorici:

 

M. D. Waters americka je autorica znanstvenofantasticnih romana koji su hvaljeni od kritike i iznimno popularni kod publike. Futuristicki distopijski roman Arhetip (2013.) bio je u uzem izboru za kriticarsku nagradu casopisa RT (Romantic Times), a nakon toga uslijedili su i uspješni nastavak Prototype (2014.) i prednastavak Antitype (2014.). Neki su recenzenti, hvaleci stil autoricinih futuristickih trilera, posegnuli za usporedbom s kanadskom spisateljicom Margaret Atwood. M. D. Waters zivi s obitelji u Marylandu, u Sjedinjenim Americkim Drzavama.

  • ISBN: 9789533038957
  • UDK: 811.111(73)-31=163.42
  • Biblioteka: Graham Greene
  • Izdavac: Naklada LJEVAK
  • Godina: 2016.
  • Uvez: meki
  • Jezik: hrvatski
  • Prevoditelj: Duska Geric Koren
  • Broj stranica: 352
  • Format: 13,5×20,5 cm

Cijena: 125,10 kn