Arhitektura u Hrvatskoj 1945-1985

Potaknuti stalnim i velikim interesom struke za ovim vrijednim izdanjem, nakladnicka kuca UPI2M BOOKS u suradnji s Udruzenjem hrvatskih arhitekata objavila je reizdanje knjige Arhitektura u Hrvatskoj 1945-1985. Popularna “ljubicasta” Arhitektura kroz obrade vaznih tema i cjelovite prikaze ondašnje valorizirane produkcije, donosi sustavni pregled arhitektonskog djelovanja u Hrvatskoj nakon drugog svjetskog rata. Knjiga sadrzi prikaze preko stotinu arhitektonskih djela hrvatskih arhitekata nastalih u razdoblju izmedu 1945. i 1985. koja su, nadovezujuci se na bogatu povijesnu gradbenu baštinu, stvorila prostorno vizualni identitet suvremene Hrvatske.
Teznja autora bila je stvoriti uvjerljivo, autenticno i informativno kataloško djelo koje ce govoriti prvenstveno samo o sebi, o tijeku arhitekture kao svom osnovnom sadrzaju. Njihovo sustavno i kriticko izlaganje rezultata rada itekako je utjecalo na podizanje razine strucne svijesti i samopotvrde, a time i na objektivniju detekciju situacije u kojoj se postojeci arhitektonski opus manifestirao. Stoga su poznavanje razvoja i rezultata kljucnih kretanja i tipologija te dragocjeni kriteriji i sudovi tadašnjih arhitekata, od neprocjenjivog znacaja za profiliranje i razumijevanje suvremenih arhitektonskih zbivanja.
Knjiga je neprocijenjiv doprinos struci i nezaobilazna stavka u edukaciji. U današnje vrijeme nove tehnologije, u kojem sva dostupna produkcija egzistira u stalnom umnozavanju, takva temeljita prezentacija i razumijevanje glavnih faktora arhitektonskog standarda u Hrvatskoj, cine gotovo neophodno polazište u traganju za odgovorom na pitanja tko smo i u kom smjeru idemo danas.
Sadrzaj: Andre Mohorovicic / Tradicija povijesnog razvoja arhitekture na podrucju Hrvatske; Tomislav Premerl / Tragovi moderne u poslijeratnoj arhitekturi Hrvatske; Neven Mikac / Prema „novoj figuraciji” u hrvatskoj arhitekturi
Boris Magaš / Saznanja i mogucnosti teoretske misli; Tomislav Odak / Hrvatska arhitektonska alternativa 1945-1985.; Arhitektura u Hrvatskoj 1945-1985.; Neven Šegvic / Stanje stvari, jedno videnje, 1945-1985.; biografski podaci
 

  • ISBN: 9789537703059
  • Izdavac: Upi2 M books
  • Godina: 2013.
  • Uvez: meki
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 301
  • Format: 23×31 cm

Cijena: 250,00 kn