Avanture kulture (Nenad Fanuko, Sanja Puljar D’Alessio)

Zbornik radova „Avanture kulture. Kulturalni studiji u lokalnom kontekstu“ prezentira radove koji, s jedne strane, obraduju raznorodne teme iz suvremene nam svakodnevice poput  novomedijskog izricaja, novinskih reprezentacija, lokalnih glazbenih festivala, sve popularnijih self-help knjiga, kulture sjecanja, a s druge strane pristupaju ovim temama na razlicite nacine. Ovime se ukazuje na nepostojanje jedinstvenog kulturalnostudijskog pristupa, što se problematizira u teorijskim tekstovima okupljenima u prvome dijelu zbornika koji kulturalne studije promatraju kao mrezu, inter-, trans-, i anti-disciplinarno podrucje koje obuhvaca vrlo širok i ne uvijek skladan skup teorijskih i metodoloških pristupa – od više manje standardnog sociološkog i antropološkog istrazivanja do tekstualnih analiza zasnovanih na knjizevnoj teoriji ili psihoanalizi. U drugome dijelu  autori se bave kulturom sjecanja u hrvatskom društvu usredotocujuci se na spomenike kao primjere društvenog odnosa prema vlastitoj prošlosti, odnosno na promjenu politike sjecanja u Hrvatskoj u zadnjih dvadeset godina, evidentiranu na javnim komemoracijama u Bleiburgu i Jasenovcu. Treci dio zbornika sastoji se od radova koji prezentiraju istrazivanja sprovedena u lokalnom (domacem) kontekstu, no usredotocuju se na medijske prezentacije popularne kulture.
Zbog svoje sistematicnosti, metodološke konzistentnosti i dubine analiza moze se usporediti s najboljim antologijama (udzbenicima) kulturalnih studija u svijetu (i preporucit cu je za citanje mojim studentima kulturologije na ljubljanskom sveucilištu). Zbog svega navedenoga, zbornik je namijenjen znanstvenoj javnosti društvene i humanisticke orijentacije te široj javnosti zainteresiranoj za novo videnje kulturnih procesa.
dr. sc. Mitja Velikonja
Proizvodnja znanja, studiji memorije i promišljanje lokalnih fenomena (…) su teme koje zaokupljaju svjetsku znanstvenu misao jer se smatraju primarnima za društvene odnose i raspored moci na globalnom i lokalnom nivou.
dr. sc. Loreta Georgievska-Jakovleva
Naglašena usmjerenost na lokalni kontekst (suvremeno hrvatsko društvo i kulturu) daje znanstvenoj vrijednosti ovoga zbornika dodatnu dimenziju i vazno mjesto u suvremenim znanstvenim i kritickim promišljanjima vremena u kojem zivimo. (…) Vješto kombinirajuci teorijske i uze istrazivacke pristupe odabranim temama suvremene kulture, radovi okupljeni u ovome zborniku zasigurno ce naci svoje mjesto u recepciji domacih, ali, valja naglasiti, i ne samo domacih citatelja.
dr. sc. Iva Pleše

  • ISBN: 978-953-222-438-2
  • Izdavac: Jesenski i Turk
  • Godina: 2013.
  • Uvez: meki
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 294

Cijena: 134,10 kn