Balkansko brvno (Ales Debeljak)

Zašto pišem o knjizevnosti i piscima potopljene zemlje? Prvo, jer sam u toj zemlji prozivio vecinu svoga zivota. Drugo, jer je to bio prostor sretnog djetinjstva. Trece, jer mi daje poticaj za promišljanje o ustroju sadašnje Europe. Cetvrto, jer je slovenski "ulazak u Europu" samo tamna strana "izlaska iz Balkana". Peto, jer zivim u svijetu koji me ne zanima, vjeran necemu što je izgubljeno, svome domu.

Tim rijecima, koje na pocetku Balkanskog brvna stoje kao putokaz ili kao upozorenje, poznati slovenski esejist i pjesnik Aleš Debeljak otvara gotovo zaboravljena vrata svijeta kojega više nema, ali koji nas na nebrojeno nacina odreduje.

Baveci se djelom i sudbinama pisaca poput Danila Kiša, Davida Albaharija, Aleksandra Hemona ili Igora Štiksa, poniruci u egzile Miloša Crnjanskog ili Charlesa Simica, krojeci od knjiga i uspomena, od prijateljstava i anegdota – Debeljak iscrtava posve privatni zemljovid jednoga kulturnog prostora, veceg i bogatijeg od onih u kojima trenutacno obitavamo.

No ovo sjecanje na mladost provedenu u jugoslavenskoj Atlantidi daleko je od sentimentalnoga, nostalgicnoga knjizevnog spomenara. Oštrina uvida i hrabrost s kojom promatra nedavnu prošlost Balkana, lucidnost i duhovitost s kojom usud jedne multinacionalne politicke tvorbe usporeduje s drugom u kojoj odnedavno zivimo cine Balkansko brvno ponajboljom Debeljakovom esejistickom knjigom, štivom kojemu cemo se vracati.

  • ISBN: 978-953266567-3
  • Izdavac: Fraktura
  • Godina: 2014.
  • Uvez: tvrdi
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 284

Cijena: 134,10 kn