Bez zbogom svemu tome (Snezana Bukal)

Kvaliteta cjeline ostvaruje se na kvaliteti stranice, kako bi rekao Italo Calvino. Bukalova ide još nize od stranice. Ona kvalitetu djela bazira na recenici, u kojoj je, što bi rekao Andric, rijecima tijesno a mislima široko. Ta ritmicna skladna recenica, na prvi pogled mirna, a u svojim dubinama zatalasana od smislova – pokazatelj je vanredne darovitosti i proznog umijeca Snezane Bukal.

ENVER KAZAZ, SARAJEVSKE BILJEZNICE

 

Nema puno pisaca koji su u stanju da ‘sivilu svakodnevice’ opišu tako da citalac

bude potpuno uvucen u pricu. Nema puno pisaca koji su zapisali stranice tolike ljepote o susretu sa nepoznatim. Smrt, ljubav, identitet… sve ove do dosade mrtve rijeci Bukal ozivljava u svojoj prozi.

HERMAN JACOBS, DE MORGEN

 

To je suptilna proza o ljudima koji razapeti izmedu prošlosti i sadašnjosti pokušavaju da ponovo uspostave svoje zivote. Bukal opisuje tu unutarnju borbu bez melodrama i klišeja. Ova proza je dokument izuzetne ljepote o kompleksnom znacenju sjecanja, nostalgije i zivota ‘izmedu dva zivota’.

LARA DE BRUIN, LEEUWARDE COURANT

 

Ta proza nije politicki pamflet. Zaista, ponekad je lakše zivjeti s lazima nego s istinom – no, ako se jednom istina sagleda nemoguce je zivjeti kao da se istina nije sagledala.

Impresivno je da usprkos dubini razocaranja, koje izbija iz svake stranice, i dalje u ovoj prozi prevladava: nada.

FONS GEARATS RADIO L1
 

  • Izdavac: Meandarmedia
  • Godina: 2013.
  • Uvez: meki
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 288

Cijena: 107,10 kn