Bogovi i junaci antickih mitova (Vojtech Zamarovsky)

Likovi iz anticke mitologije sastavni su dio naše kulture, umjetnicke baštine i jezicne tradicije. Susrecemo ih u poslovicama i u knjizevnosti, u znanstvenom nazivlju i imenima svemirskih raketa, u astronomskim atlasima i na kazališnim daskama, u djelima kipara i slikara, na filmu, televiziji i u glazbi, u krizaljkama i politickim govorima. Cesto ih spominjemo a da ni ne razmišljamo o tome kako su ušli u naš jezik, nacin razmišljanja i obicaje.

Bogovi i junaci antickih mitova novo je i izmijenjeno izdanje popularne knjige o antickoj mitologiji slavnoga autora Vojtecha Zamarovskog. Njegov je leksikon koristan prirucnik i zanimljivo štivo u jednom, jer pruza sazetu, znanstveno utemeljenu a istodobno najširem krugu citatelja pristupacnu informaciju o 800 najvaznijih likova mitova anticke Grcke i Rima, koji danas cine neupitno opce dobro moderne kulture i civilizacije. Uz njihove pojedinacne osobine, medusobne odnose i isprepletene sudbine, Zamarovský rekonstruira kulturno-povijesni kontekst i pojašnjava kako je opisane likove i njihove postupke dozivljavao covjek u anticka vremena, a svojim vještim stilistickim postupcima autor nudi i istancan odnos covjeka našega doba prema klasicnoj mitološkoj gradi. Uz vecinu obradenih mitoloških likova autor je dodao i zabilješke o kasnijim obradama njihovih sudbina i uz njih vezanih motiva – u knjizevnosti, likovnim umjetnostima i glazbi, od najstarijih vremena do naših dana, cime je stvorio opsezan katalog umjetnicke baštine anticke mitologije. S dopuštenjem autora dodani su podatci o antickoj baštini pronadenoj na hrvatskom tlu te o umjetnickim djelima hrvatskih autora koji su nadahnuce našli u antickim mitološkim motivima i sudbinama mitoloških likova.

Uz natuknice, navedene na hrvatskom, grckom i latinskom, knjiga sadrzi ilustracije najznacajnijih djela svjetske anticke baštine, a više od 60 ilustracija s podrucja likovne umjetnosti iz domacih izvora pruza uvid u postojanje i vrijednost anticke baštine u Hrvatskoj.

Dodatci: etimološko kazalo, kazalo mitoloških imena, kazalo povijesnih imena.

  • ISBN: 978-953-6522-50-0
  • Biblioteka: Fontana
  • Izdavac: ArTresor naklada
  • Godina: 2004.
  • Uvez: tvrdi
  • Jezik: hrvatski
  • Prevoditelj: Mirko Jirsak, Predrag Jirsak
  • Broj stranica: 372
  • Format: 21,5×29 cm

Cijena: 225,00 kn