Bouvard i Pecuchet / Rjecnik uvrijezenih ideja (Gustave Flaubert)

Slucajan susret dvojice cinovnika pisara na klupi jednog pariškoga šetališta bio je pocetak neobicnog i trajnog prijateljstva, i pocetak neobicne avanture kojom ce obicni ljudi Bouvard i Pécuchet dovesti u pitanje gotovo sva postignuca moderne civilizacije. Taj najsveobuhvatniji Flaubertov roman sastoji se od mikrostrukturnih do makrostrukturnih slojeva koje je autor ugradio u sveopcu viziju svojega doba, kao roman o prijateljstvu, roman o selu (i gradu), roman o ljudskoj zajednici, i najšire – kao roman o ljudskome znanju.
 
… Godinu dana nakon pišceve smrti objavljen je nedovršeni roman Bouvard i Pécuchet (Bouvard et Pécuchet, 1881), »enciklopedija ljudske gluposti« i satira na gradansku civilizaciju, na pozitivizam i scijentizam 19. stoljeca. Posljednji Flaubertov roman, paradoksalno, neka je vrsta antiromana, pobuna protiv oblika u kojemu je pretezito izrazavao svoje ideje. To je negacija romana kao oblika i umjetnosti kao poruke – u ironicnoj »pohvali ljudske gluposti« vrte se na prazno kotaci stvaralaštva, a jezik završava u šabloni u dodatku romanu, Rjecniku uvrijezenih ideja (I. Šafranek).
 
… Taj je roman stvorio idealnu priliku da u njega uklopi ideje koje su ga dugo zaokupljale i da ih u grotesknom nizu motivirano pridruzi narativnoj cjelini romana. No Rjecnik uvrijezenih ideja samo je dio materijala kojima se Flaubert zaokupljao pišuci Bouvard i Pecuchet te tek u odnosu prema drugim djelima iz ostavštine koji su zajedno trebali predstavljati »drugi svezak« romana dobivaju puninu znacenja. 
 
Glavninu rukopisne grade tvori zbirka izvoda iz raznih pisaca koju su knjizevni povjesnicari naslovili i »zanrovski« odredili kao Sottisier, zbirku gluposti. Uz florilegij citata budalastih i priglupih misli tu spadaju rukopisne cjeline razlicitih opsega: Markizin album (L’Album de la Marquise), Katalog misli koje su šik (Le Catalogue des idees chic) i Rjecnik uvrijezenih ideja (Le Dictionnaire des idees recues). 

  • ISBN: 978-953-150-975-6
  • Biblioteka: Posebna izdanja
  • Izdavac: Matica hrvatska
  • Godina: 2012.
  • Uvez: tvrdi
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 489
  • Format: 13×22 cm

Cijena: 225,00 kn