Buducnost moci (Joseph S. Nye, Jr.)

U šesnaestom stoljecu kontrola kolonija i mase zlata dala je prednost Španjolskoj; u sedamnaestom stoljecu Nizozemska je profitirala od trgovine i financija; u osamnaestom Francuska je bila na dobitku zbog svoje vece populacije i vojske, a u devetnaestom je moc Britanije pocivala na prvenstvu zemlje u industrijskoj revoluciji i na njezinoj mornarici.
 
U doba Kennedyja i Hrušcova, resursi moci mjerili su se prema nuklearnim projektilima, industrijskom kapacitetu, te broju naoruzanih ljudi i tenkova spremno poredanih za prelazak ravnica Istocne Europe. Ali globalno informaticko doba dvadeset i prvoga stoljeca brzo pretvara te tradicionalne oznake moci u zastarjele, prerasporedujuci odnose moci. 
 
U Buducnosti moci, Joseph S. Nye, Jr., dugogodišnji analiticar moci i prakticni djelatnik iz prve ruke u radu vlade, daje snaznu naraciju koja razmatra pomake, inovacije, smione tehnologije i nove odnose, koji ce definirati dvadeset i prvo stoljece. On prikazuje kako se resursi moci prilagodavaju digitalnom dobu, i kako strategije pametne moci moraju ukljuciti više od vojne snage neke zemlje. Informacije koje su nekada bile rezervirane za vladu, danas su dostupne za masovnu potrošnju. Internet je doslovce stavio moc na vrhove prstiju nedrzavnih izvršitelja, i omogucio im da lansiraju kibernapade na vlade iz svojih domova, i da stvore sigurnosne prijetnje koje se osjecaju diljem svijeta. Ali kiberneticko doba takoder je stvorilo novu frontu moci medu drzavama, prepunu prilika za zemlje u razvoju. Na pocetku dvadeset i prvog stoljeca, Amerika je imala oko cetvrtinu proizvodnje na svijetu, i samo 5 posto svjetskog stanovništva.
 
Bila je nedvojbeno najmocnija drzava u svijetu, nedostignuta u vojnoj snazi i u vlasništvu nad svjetskim resursima. Danas, Kina, Brazil, Indija i druge zemlje povecavaju svoje udjele u resursima svjetske moci, ali ostaje malo vjerojatno da ce prestici Ameriku kao najmocniju drzavu, pod uvjetom da Sjedinjene Drzave usvoje nove strategije osmišljene za globalno informaticko doba. Presudni ucinak interneta na prirodu moci zajednicki je interes drzava diljem svijeta. Proucavajuci to što znaci imati moci u dvadeset i prvom stoljecu, Buducnost moci osvjetljava put unaprijed.

  • ISBN: 9789532461336
  • Izdavac: Mate
  • Godina: 2012.
  • Uvez: meki
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 315
  • Format: 17×24 cm

Cijena: 300,00 kn