Cesljugar (Donna Tartt)

Jedan mu covjek u muzeju na samrti ukazuje na malenu sliku Carela Fabritiusa koju je njegova majka posebno voljela i koju Theo potom uzima. Ostavši sam i izgubljen, bez obitelji i rodbine i bez mjesta za zivot, k sebi ga prima bogata obitelj njegova školskog prijatelja. U svom novom domu na Aveniji Park Theo se ne snalazi najbolje, školski kolege i prijatelji ga uznemiruju jer ne znaju kako bi razgovarali s njime, muci ga nepodnošljiva ceznja za majkom i godinama se drzi za predmet koji ga najviše podsjeca na nju – sliku malenog cešljugara – njegova simbola prkosa i ujedno svjedoka jednog izgubljenog zivota.
Ta mocna i prelijepa slika s godinama koje slijede uvuci ce ga u kriminalno podzemlje, medu dilere umjetninama i drogama, u epicentar sve opasnijeg kruga u kojem ce njegov zivot i zivot njegovih najblizih visjeti o tankim nitima koje se svakog trena mogu prekinuti. Cešljugar Donne Tartt vodi nas na uzbudljivo knjizevno putovanje od blještavila elitnog Upper East Sidea preko mracnih antikvarnih radionica u Greenwich Villageu do pustoši predgrada Las Vegasa i uskih rijecnih amsterdamskih kanala u napetu pricu o umjetnosti i ljubavi, gubitcima i opsjednutosti, o prezivljavanju i kreaciji, i o najdubljima tajnama identiteta i sudbine.
Epske širine, goleme narativne snage i izbrušenog stila, ovaj dobitnik Pulitzerove nagrade za knjizevnost roman je trajne napetosti i neprimjetne ovisnosti. U hrvatskom izdanju imamo ga priliku citati u nadahnutom prijevodu Nevene Erak Camaj, dok je naslovnica preuzeta s originalnog americkog izdanja

  • ISBN: 9789533168296
  • Izdavac: Algoritam
  • Godina: 2016.
  • Uvez: meki
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 596

Cijena: 125,10 kn