Čovjekovo traganje za smislom


Slavni neurolog i psihijatar opisuje osobno iskustvo iz koncentracijskih logora i kako je, unatoč poniženju i patnji, uspio reći

U svojoj kultnoj knjizi Viktor E. Frankl, slavni neurolog i psihijatar, donosi osobno, u potpunosti iskreno i ogoljeno iskustvo iz koncentracijskih logora. Kako u okolnostima posvemašnje dehumanizacije čovjeka zadržati dostojanstvo, zdrav razum i volju za životom? Frankl smatra da i u najgoroj situaciji čovjeku preostaje ona krajnja sloboda, a to je odabir stajališta. Ako patnju prihvatimo kao zadatak, ako u njoj pronađemo smisao, tada smo spašeni od očaja jer „onaj koji zna zašto može se nositi s gotovo svakim kako".
U knjizi autor govori i o svojoj terapijskoj doktrini, logoterapiji, koja je okrenuta budućnosti i usredotočena na smisao ljudskog postojanja.
Budući da je čovjek uvijek u potrazi za smislom, ova je dirljiva i potresna knjiga i danas, nakon milijuna prodanih primjeraka, jednako aktualna kao i u vrijeme svoga nastanka.

„Mi koji smo živjeli u koncentracijskim logorima sjećamo se zatvorenika koji su predano tješili druge dajući im i posljednju koricu kruha. Možda je takvih ljudi bilo malo, ali oni su čvrst dokaz da se čovjeku može oduzeti baš sve osim njegove posljednje slobode – slobode da sam odluči kako će se ponašati u svakoj situaciji ma kako ona bila bezizgledna, sloboda da sam odluči kojim će putem krenuti„ Viktor E. Frankl
Viktor E. Frankl ( 1905. – 1997.) bio je profesor neurologije i psihijatrije na bečkom medicinskom fakultetu te cijenjeni profesor logoterapije. Njegova teorija, logoterapija, proslavila ga je kao osnivača „ treće bečke psihoterapijske škole" (nakon Freudove psihoanalize i Adlerove individualne psihologije) i kao najznačajnijeg suvremenog mislioca na tom području.

Čovjekovo traganje za smislom jedna je od deset najutjecajnijih knjiga u S.A.D.-u, prevedena je na dvadeset i četiri jezika i prodana u više od 10 milijuna primjeraka!

Pročitate li ove godine samo jednu knjigu neka to bude knjiga dr. Frankla.
Los Angeles Times

  • Broj stranica: 144
  • Jezik: hrvatski
  • Godina izdanja: 2010
  • Uvez: meki
  • ISBN/EAN: 9789532571783
  • Mjere proizvoda: 14,8×22 cm
  • Izdavač: Planetopija
  • Autor: Viktor E. Frankl
  • Prosječna ocjena Ocjena kupaca: 3(7)

Cijena: 79,00 kn