Cudo ruze (Jean Genet)

"Cudo ruze" (Miracle de la rose, 1946), slavljeno kao remek-djelo, zestoka je, subverzivna i provokativna prica o Harcamoneu, idealiziranom ubojici osudenom na smrt, kojeg je pripovjedac sreo u zatvoru neposredno prije njegova pogubljenja. Rijec je o pripovjedacu koji, premda nosi autorovo ime u romanu, ne odgovara cinjenicnoj zbilji jer Genet nikada nije bio zatocen u kaznionici Fontevrault i nije poznavao tog legendarnog zlocinca.

U romanu se sjecanja iz djetinjstva (kazneno-popravni dom Mettray) i surova zbilja kaznionice Fontevrault miješaju u gustoj pripovjednoj masi jednako hibridne grade sastavljene od njegovana stila do krajnje vulgarnog šatrovackog govora. Okrutna zbilja obiljezena homoseksualnim orgijama, ponizenjima i eskalacijom svih vrsta zala rekonstruirana je u nekoj vrsti vremensko-prostornog mozaika u kojem se nizu, krizaju i stapaju epizode iz Mettraya i Fontevraulta što ih glas pripovjedaca usmjerava tako da pokaze kako je rijec o svjesnoj tvorevini, a ne o jednostavnom kolazu uspomena. Ako je Mettray idealiziran, Fontevrault je prikazan u svoj svojoj grubosti, da bi se ta rugoba zivota mogla transformirati u cudesnu ljepotu, u spoj mašte i pjesnickog umijeca kao voljan i svjestan cin koji ispituje i istrazuje misticne putove da bi se uronilo u bozansko, na što, uostalom, simbolika Ruze i upucuje.

Jean Genet (Pariz, 1910 – Pariz, 1987) francuski je pjesnik, romanopisac i dramaticar. Djetinjstvo je proveo u popravnom domu što je trajno obiljezilo njegov psihološki lik, podvojen izmedu zla i uzvišenosti. Nakon skitanja Europom, krada, izgona i prostitucije, godine 1942. u zatvoru pocinje pisati poeziju. Ubrzo prelazi na prozu u kojoj se ispreplecu fikcija i ispovijest. Njegovo prozno pismo odlikuje profinjena poeticnost na tragu Villona i Rimbauda, što je u izrazitoj suprotnosti s najcešcim tematskim preokupacijama – promiskuitetom, homoseksualnošcu, izdajom i zlocinom. Zauzimanjem skupine utjecajnih intelektualaca 1948. ukinuta mu je kazna dozivotnog zatvora. Genet je autor cetiri romana: Gospa od cvijeca (Notre-Dame-des-Fleurs, 1944), Querelle iz Bresta (Qurelle de Brest, 1944), Cudo ruze, Pogrebni zavod (Pompes funèbres, 1947/) te brojnih drama od kojih je najpoznatija Sluškinje (Les Bonnes, 1947, u nas izvedena 1967. u zagrebackom HNK).

  • ISBN: 978-953-260-119-0
  • Biblioteka: Udzbenici sveucilista u Zagrebu
  • Izdavac: Disput
  • Godina: 2010.
  • Uvez: meki
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 316
  • Format: 12,50×20,00 cm

Cijena: 117,00 kn