Dama iz Zagreba (Philip Kerr)

Povijesni triler o zakulisnim igrama vrhuške Treceg Reicha.

 

Glavni junak povijesnog trilera Dama iz Zagreba pripadnik je njemackog DS-a Bernie Gunther, koji je cesto bio na detektivskim zadacima za svoje nadredene – od Heydricha pa sve do Goebbelsa. Zbog takvih zadataka i najgorih borbi koje je prošao u Drugom svjetskom ratu svjedoceci iskonskom uzasu ljudskog postojanja, Gunther ima prilicno tezak oblik PTSP-a i izrazito je depresivan i cinican. Ovaj put Goebbels šalje Gunthera u privatnu misiju. Naime, ministar propagande opcinjen je Dalijom Dresner, ciji su preci Hrvati i cije je pravo ime Sofija Brankovic te zeli da ona glumi glavnu ulogu u sljedecem filmu nacistickog drzavnog umjetnika Veita Harlana, inace zloglasnog redatelja filmova “Zidov Süss” i “Kolberg”. No Dalia Dresner odbija se vratiti glumi sve dok ne sazna što se dogodilo s njezinim ocem koji je nestao u vihoru rata u Zagrebu. Dalia moli Goebbelsa za pomoc, a on šalje Gunthera u Nezavisnu Drzavu Hrvatsku da pokuša uci u trag Dalijinu ocu.

Pišuci Damu iz Zagreba Kerr je vrlo pazljivo proucio prilike na našim prostorima u vrijeme Drugog svjetskog rata pa vecina kriticara ovaj roman proglašava najboljim iz slavne Kerrove serije o berlinskom detektivu, a poglavlja o onome cemu je Gunther svjedocio u NDH ne samo najsnaznijim dijelom ove knjige, nego i cijelog serijala.

 

„Autor majstorski kombinira zanr trilera s upecatljivim opisima zastrašujuce okrutnosti nacista i njihovih saveznika.“

The Telegraph

 

„Kerrovi špijunski trileri postali su moderni klasici.“

Publishers Weekly

 

„Kerrovi povijesni trileri s temeljito istrazenom povijesnom gradom daleko nadmašuju vecinu predstavnika tog zanra.“

The Times

 

O autoru:

Škotski romanopisac Philip Kerr (roden 1956. godine u Edinburgu) doktorirao je filozofiju i pravo na Sveucilištu u Birminghamu. Pisanjem se profesionalno poceo baviti 1989. godine, proslavivši se povijesnim trilerima cija se radnja dogada u Njemackoj 1930-ih godina, tijekom Drugog svjetskog rata i za vrijeme Hladnog rata. Dobitnik je nagrade Edgar, finalist nagrade Shamus, a dodijeljena mu je i nagrada Britanskog udruzenja pisaca kriminalistickih romana Ellis Peters Award za najbolji povijesni kriminalisticki roman.

  • ISBN: 9789533038933
  • UDK: 821.111-31=163.42
  • Biblioteka: Graham Greene
  • Izdavac: Naklada Ljevak
  • Godina: 2016.
  • Uvez: meki
  • Jezik: hrvatski
  • Prevoditelj: Goran Colakhodzic
  • Broj stranica: 456
  • Format: 13,5×20,5 cm

Cijena: 125,10 kn