Dar (Vladimir Nabokov)

Svoj posljednji roman na ruskom jeziku Nabokov je napisao izmedu 1935. i 1937. u Berlinu.

"Dar" je svojevrsni Bildungsroman i fiktivna autobiografija mladoga ruskog pjesnika koji zivi u Berlinu 1920-ih godina i krece se u krugu ruskih emigranata koji su napustili Rusiju nakon revolucije i gradanskog rata.

Istodobno, radi se o odi ruskoj knjizevnosti i umjetnickom stvaranju te vjerojatno najboljem Nabokovljevu romanu izvorno napisanom na ruskom.

***

Vladimir Vladimirovic Nabokov roden je 23. travnja 1899. u Sankt Peterburgu u Rusiji. Obitelj Nabokov bila je poznata kao visokoobrazovana i posvecena sluzbi javnosti: Nabokov stariji bio je istaknuti protivnik antisemitizma i jedan od voda Kadeta, opozicijske stranke. Godine 1919., nakon boljševicke revolucije, odveo je obitelj u izgnanstvo. Tri godine poslije ustrijeljen je na politickom mitingu u Berlinu dok je pokušavao zaštititi govornika od desnicarskog atentatora.

Obitelj Nabokov bila je trilingvalna i vec kao dijete Vladimir je citao Wellsa, Poea, Browninga, Keatsa, Flauberta, Verlainea, Rimbauda, Tolstoja i Cehova, uz popularna zabavna djela Sir Arthura Conana Doylea i Julesa Vernea. Kao mladic studirao je slavenske i romanske jezike na Trinity Collegeu u Cambridgeu gdje je diplomirao 1922. Narednih osamnaest godina zivio je u Berlinu i Parizu, bio plodan pisac na ruskom pod pseudonimom Sirin i izdrzavao se prijevodima, podukom engleskog jezika i tenisa i sastavljanjem prvih krizaljki na ruskom jeziku. Godine 1925. ozenio se Verom Slonim s kojom je imao jedno dijete, sina Dmitrija.

Nakon što je vec bjezao iz Rusije i Njemacke, Nabokov je 1940. ponovno postao izbjeglicom, kad je bio prisiljen otici iz Francuske u Sjedinjene Drzave. Ondje je predavao na Wellesleyu, Harvardu i Cornellu. Takoder je odustao od pisanja na ruskome i poceo pisati prozu na engleskome jeziku.

U pogovoru "Loliti" ustvrdio je: "Moja privatna tragedija, koja ne moze i zapravo ne smije biti bilo cija briga, jest da sam morao napustiti svoj prirodni idiom, moj neiskvareni bogati i beskrajno podatni ruski jezik u korist drugorazredne vrste engleskog, lišenog svih onih pomagala – laznog ogledala, pozadine od crnog baršuna, impliciranih asocijacija i tradicija – koje domorodac-iluzionist zalepršanog fraka moze magicno upotrijebiti da na svoj nacin nadmaši naslijede."

A ipak je Nabokovljevo americko razdoblje bilo, po opcem sudu, doba stvaranja njegovih najboljih djela, kao što su "Lolita" (1955.), "Pnin" (1957.), i "Blijeda vatra" (1962,.), kao i prijevoda njegovih ranijih ruskih romana na engleski. Okušao se takoder u prijevodima Ljermontova i Puškina na engleski i napisao nekoliko djela s podrucja knjizevne kritike.

Vladimir Nabokov umro je u bolnici kraj Montreuxa u Švicarskoj 1977.

  • ISBN: 978-953-286-041-2
  • UDK: 882-3
  • Izdavac: Vukovic & Runjic
  • Godina: 2010.
  • Uvez: meki
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 348
  • Format: 22,00×14,00 cm

Cijena: 116,10 kn