Davolja simfonija (Davor Mandic)

Once Upon A War – tako bi zvonio ovaj roman na engleskom govornom podrucju. No rat iz potencijalnog naslova nije onaj koji razara mecima, granatama i tenkovima, nego ruši svjetove daleko od kulisa bojišnice – one koje su vojnici ostavili za sobom kad su otišli. 

Upravo tako urušio se svijet Damira Zagarica, junaka Davolje simfonije, ciji je brat uzeo pušku kako bi umirio savjest braneci domovinu. Bez svog uzora i jedinog zivotnog oslonca, Damir ostaje na brisanom prostoru sazrijevanja, prepušten sam sebi u formativnim godinama koje bi bile teške i bez nevolja koje su njega zatekle: brige za brata koji se mjesecima ne javlja s ratišta, neslaganja s ocem izgubljenim u teretu krivnje i misterija davne majcine smrti koji se neocekivano raspetljava. A Pula s pocetka devedesetih izmedu dvije sirene za uzbunu nudi rizicne alate za bijeg od stvarnosti – alkohol, dop, tabletice za onaj osjecaj, garazni rock, motore i djevojke koje same posezu za preponama naglo odraslih mladica. Jer nema kontrole, jer je roditeljska generacija izgubljena u svijetu porušenih starih, a neuspostavljenih novih vrijednosti.

Junak iz price Dezerter, kojeg bi valjalo zamisliti sretnim, „dezertirao“ je u roman Davolja simfonija kako bi nam zrelim autorskim glasom Davora Mandica ispricao – a dijelom i u stripu iscrtao – pricu o prisilnom sazrijevanju, o nedostajanjima koja jacaju emocionalni imunitet i o zilavosti generacije ciji je svijet gurnut u zalede kolektivnog.

  • ISBN: 9789532591453
  • Izdavac: Hena com
  • Godina: 2016.
  • Uvez: meki
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 292

Cijena: 107,10 kn