Depeche Mode (Steve Malins)

"Mi, na neki nacin, suptilno kvarimo svijet", smijuckao se pisac tekstova Depeche Modea, Martin Gore, kratko nakon objavljivanja njihovog singla Stri-pped 1986. Dodao je uz smiješak: "Ako se nazivate pop-bend mozete se nositi i s mnogo više."

Depeche Mode je zasigurno poceo zivjeti kao "pop-bend" kad ih je Daniel Miller, osnivac Mute Recordsa prvi put vidio 1980. godine. Zacudio se što "su oni bili djeca, a djeca se nisu bavila elektronickom glazbom u to vrijeme. Time su se bavili ljudi koji su uglavnom završili umjetnicku školu, ali Depeche uopce nije bio zahvacen tom estetikom. Oni su svirali pop-glazbu na sintisajzerima. l to je zvucalo nevjerojatno dobro."
Za glavnog tekstopisca benda, Vincea Clarkea, (pravo ime Vince Martin), ovo je bila prilika da slijedi svoje snove nakon serije poslova koji su završavali u slijepoj ulici, ukljucujuci ‘prenošenje mlijeka u limenkama’ u tvornici jogurta i šest mjeseci ‘slaganja robe na police za ducan Sainsbury’s.’ Obozavatelj glam rocka, Martin Gore i njegov drug Andy Fletcher bili su manje privuceni toj sceni i zadrzali su svoje poslove u banci i osiguranju. Taj basildonski trio cinili su tihi, introspektivni decki sa slicnim prijateljima. U stvari, Gore je kasnije priznao da bi ga njegova djevojka etiketirala kao ‘pervertita’, ako bi samo pogledao golu djevojku na TV-u. Kao dijete bio je pomalo usamljenik: "Bio sam sramezljiv. Uvijek sam imao malo ili nijednog prijatelja i vecinu svog vremena provodio sam u svojoj sobi citajuci bajke. Izgubio sam se u tim knjigama i zivio u nekom drugom svijetu. Isto tako, u školi mi je nedostajalo samopoštovanja. Nastavnici su veoma rijetko culi moj glas." Clarke i Fletcher su takoder imali svoju prošlost – kao ponovno rodeni kršcani od svoje 11. do 18. godine, provodili su vrijeme propovijedajuci ljudima u kafeterijama. Kao grubi kontrast tome, cetvrti clan benda Depeche Mode, Dave Gahan, bio je veoma napet, više tip koji voli izlaziti i koji je vec završio na sudu za maloljetnike zbog vandalizma i krade automobila. Clarke se prisjeca da je pjevac bio "uvijek cudno raspolozen i tako" zbog djevojaka, a Gahan je nedavno kazao za Q Magazine: "Jedina djevojka u koju sam se konacno zaljubio kao tinejdzer, na kraju je završila u krevetu s mojim najboljim prijateljem Markom. Bio sam na toj zabavi i nigdje nisam mogao pronaci svoju djevojku. Svi su gledali u mene. Svi su znali. Otvorio sam vrata spavace sobe i ugledao Markovu bijelu straznjicu kako odskakuje gore dolje……..

  • ISBN: 953-99830-8-8
  • UDK: 78:929
  • Biblioteka: Knjigafon
  • Izdavac: IBS – Informatorov biro sustav
  • Godina: 2006.
  • Uvez: meki
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 268
  • Format: 20,00×17,00 cm

Cijena: 143,10 kn