Digitalna fotografija (David Pogue)

Digitalna fotografija je skoro jedina vrsta fotografije u današnje vrijeme. U ovom trenutku, 99 % svih fotoaparata koji se prodaju su digitalni. Da, trebalo je proci dosta vremena – prvi digitalni fotoaparat se pojavio 1994. godine – ali filmska fotografija je na kraju postala samo jedna mala niša. Više se uopce ne prave filmski digitalni fotoaparati, a vrlo malo tvrtki prodaje filmove.

Ova knjiga je nastala kako bi odgovorila na sva navedena pitanja, a i na mnoga druga. Ona je grubo podijeljena na dva dijela, o kojima mozete razmišljati kao o „fotografskom“ i „digitalnom“ dijelu.

Fotografski dio. Prvo, ova knjiga osigurava kompletnu osnovu profesionalne fotografije. Ona pazljivo razmatra umjetnicke faktore ukljucene u fotografranje – kompoziciju, osvjetljenje i ekspoziciju – i kako ih primijeniti koristeci 37 milijardi komandi prisutnih u modernim digitalnim fotoaparatima.

I usput da spomenem: Za razliku od vecine knjiga o fotografiji, koje se pretezno bave SLR fotoaparatima (oni veliki crni sa zamjenjivim objektivima), ova knjiga jednaku paznju poklanja i kompaktnim dzepnim fotoaparatima. Na kraju krajeva, oni cine 91 posto od svih prodanih fotoaparata.

Digitalni dio. Drugo, ova knjiga osigurava kompletan kurs vezan za to šta raditi nakon što ste snimili fotografiju. Ovaj dio prati citav ciklus rada sa ovim fotografijama: prebacivanje na Mac ili PC, upotreba besplatnih programa za njihovo organiziranje i editiranje i na kraju slanje fotografija na lokacije na kojima ce ih moci vidjeti odgovarajuca publika. Svaki postojeci oblik distribucije je pokriven u ovoj knjizi: email, tisak, slideshow, desktop pozadine, kolazi, filmovi, pa cak i slagalice i donji veš.

Napomena Ova knjiga osigurava vodic za programe za organiziranje fotografija: Picasa (za Windows, besplatan program od Google-a) i iPhoto (od Apple-a, instaliran je na svakom Mac-u). Ona pokriva ova dva programa zato što su (a) odlicni, (b) laki za korištenje, i (c) besplatni.

  • ISBN: 978-953-7310-453-9
  • Izdavac: Kompjuter biblioteka
  • Godina: 2009.
  • Uvez: tvrdi
  • Jezik: srpski
  • Broj stranica: 294
  • Format: 17,50×24,00 cm

Cijena: 209,00 kn