Dijete stranca


U ljeto 1913. George Sawle dovodi u svoj skromni građanski dom na jedan vikend Cecila Valancea, prijatelja s kojim studira na Cambridgeu, magnetski privlačna plemenitaša s pjesničkim nagnućima.
U albumu s potpisima koje skuplja Georgeova sestra Daphne, otkrit će se po Cecilovu odlasku njegova pjesma naslovljena imenom njihove kuće, Dva jutra. Nakon što Cecil pogine 1916. prvoga dana bitke na Sommi, ti će stihovi zadobiti i zadugo zadržati status vrhunske pastoralno-domoljubne pjesme.
Osim što je toga vikenda za sobom ostavio tu pjesmu, zapravo jedan od nacrta za nju, Cecil je tada u više navrata prakticirao homoerotski odnos s Georgeom te usporedo, šest godina stariji od nje, zaludio šesnaestogodišnju Daphne.
Hollinghurst se i u ovom romanu potvrdio kao briljantan kroničar jednog razdoblja, velik erudit te jedan od najvećih stilista suvremene britanske književnosti.

Iz stranog tiska:
U Hollinghurstovim knjigama ima nečeg što će nadživjeti ukuse i hirove našega doba. Povijest će vjerojatno vidjeti u Hollinghurstu ono što on jest – ne gej-pisac, nego veliki pisac.
Observer
Hollinghurst majstorski pripovijeda… Dijete stranca mora se prigrliti zbog hrabre zamisli te neprekinuta sjaja i žara kojim je napisano.
John Banville, The New Republic
"Hollinghurst piše opuštenom elegancijom i nenametljivim šarmom jednoga Carya Granta. Dijelom društvena povijest, dijelom društvena komedija, djelo koje posve zaokuplja, u Djetetu stranca ostvareno je sve što se od romana očekuje, uz dojam da je to učinjeno lako."
The Washington Post
"Blistavo… iskričavo… duhovito i, naposljetku, veoma dirljivo… Ima tu odjeka E. M. Forstera, Evelyna Waugha, Elizabeth Bowen i drugih, no Dijete stranca velik je engleski roman vlastitom zaslugom i štivo koje mami."
Newsday
"Prekrasno napisano, ambiciozno u obuhvatu i strukturi te uvjerljivo izvedeno; Dijete stranca pripada majstorskoj klasi romaneskne umjetnosti."
The Times Literary Supplement
"Hollinghurst piše poput Henrya Jamesa, ali bez zamućivanja; njegove sjajne rečenice počivaju na delikatnim nijansama ljudskih odnosa, no pritom ne žrtvuju širu društvenu sliku."
Chicago Tribune
"Erudit, stilist, veoma zabavan… Romanopisac poput povjesničara zaokupljen prošlošću te ukusom i prosudbom, poput osjetljiva kritičara, Hollinghurst je zaljubljenik u englesku književnu baštinu i ta fascinacija knjigama obavija svaki aspekt romana Dijete stranca."
Bookforum
"Hollinghurst maštovito tvrdi da bi se naša književna tradicija prorijedila do neprepoznatljivosti kada bi se ispod njene površine izvukla homoseksualna struja… Dijete stranca nije samo kulminacija Hollinghurstove ambicije nego i te skrivene književne tradicije kojoj se obraća."
Geoff Dyer, New York Magazine
"Šarmantno… savršeno… Hollinghurst piše tako pomnjivo i subverzivno, često s izvijenom obrvom dok se zlobno zabavlja izrugujući se ispadima svojih protagonista uglavnom visoka roda."
Financial Times

 • Broj stranica: 507
 • Jezik: Hrvatski
 • Datum izdanja: 20.03.2013
 • Godina izdanja: 2013
 • Uvez: meki
 • ISBN/EAN: 9789533131757
 • Izdavač: Profil Knjiga D.O.O.
 • Autor: Alan Hollinghurst
 • Prevoditelj:
  Jagoda Splivalo-Rusan , Giga Gračan
 • Prosječna ocjena Ocjena kupaca: 4(1)

Cijena: 99,00 kn