Diktator (Ulf Stark)

Tko se treba bojati diktatora? Svatko.

Tko treba tješiti diktatora? Svatko.

Tko treba slaviti diktatora? Svatko.

No kad si mališan diktator,

mozešna kraju ostati sam.

Jer nikome ne mozešnarediti

da ti bude prijatelj.

 

            Diktatori su ljudi koji zele misliti, govoriti i pisati samo ja, ja, ja. Smatraju kako je tezek posao neprekidno odlucivati kada ce sunce zaci, a mjesec izaci. Diktatori ne moraju biti ljubazni. Oh, o mnogocemu treba razmišljati kada se prihvatiš te teške i odgovorne zadace i postaneš diktator.

            Diktatori mogu biti djeca suviše popustljivih roditelja, mogu biti umjetnici ili nekadašnji vladari Sovjetskog saveza. No u konacnici svi su oni jako usamljeni.

            Ulf Stark pricu o malom diktatoru oblikuje s mnogo humora i osjecaja. U suradnji s finskom ilustatoricom Lindom Bondestan stvorio je posve novu iskru genijalnosti u ovoj revolucionarnoj slikovnici Diktator.

O autorima:

            Ulf Stark(1944) jedan je od najpoznatijih suvremenih švedskih pisaca. Napisao je preko 30 knjiga koje su prevedene na 25 jezika. Autor je brojnih slikovnica i romana za mlade, a  nekoliko svojih knjiga adaptirao je za film. Dobitnik je velikog broja prestiznih nagrada, pocevši od nagrade najveceg švedskog izdavaca Bonniera koju je 1984. dobio za knjigu "Ludaci i bezveznjaci" kojom se proslavio, a potom je uslijedila najuglednija švedska knjizevna nagrada August Prize,  potom Deutsche Jugendliteraturpreis, Astrid Lindgren Prize, Emmy za originalni scenarij za jednu dansku TV seriju i mnoge druge.

U svemu što piše Ulf Stark s radosnim nedostatkom poštovanja  miješa visoko s niskim, obicno s impresivnim, tragicno s komicnim. Kao što je jednom zgodom sam rekao, u svakoj knjizi mora biti i malo tuge, kako bi se bolje vidjela radost.

Linda Bondestan(1977) diplomirala je ilustraciju na londonskom sveucilištu Kingston. Svoje je radove izlagala diljem svijeta, medu ostalim u Londonu, Veneciji, Helsinkiju i Maroku. Njene su slike slozene poput slagalica, a sastoje se od lako prepoznatljivih i primjenjivih fragmenata. Za svoj je rad, izmedu ostalog, nagradena nagradom Society for Swedish Literature in Finland, a nominirana je i za Finlandia Junior Prize i Astrid Lindgren Memorial Award. 

  • ISBN: 978-953-355-041-1
  • Biblioteka: Posebna izdanja
  • Izdavac: Naklada Ljevak
  • Godina: 2017.
  • Uvez: tvrdi
  • Jezik: hrvatski
  • Prevoditelj: Zeljka Cernak
  • Broj stranica: 38

Cijena: 53,10 kn