Divlja djeca Maksimira

Knjiga je plod timske suradnje ljudi koji dijele iste životne strasti, ponajprije ljubav prema životinjama, ali i institucija – Sveučilišne knjižnice grada Zagreba, Hrvatskoga državnog

arhiva, arhiva ZOO-a, arhiva novina i časopisa koji su tijekom desetljeća pratili naš Zoološki vrt. Njima se, s fotografijama, pridružuju brojni fotostudiji i pojedinci. Ipak, jedan od najzaslužnijih jest Zvonimir Milčec koji je sve svoje autorsko i novinarsko iskustvo utkao u stvaranje ove knjige.  

Knjiga je nastajala tijekom dvije godine jer je građa bila nepotpuna, nesređena, na raznim adresama, a ono čega nije bilo valjalo je napisati. Nismo željeli suhoparnu povjesnicu, „klasičnu“ monografiju. To potvrđuje i način na koji smo podijelili građu, fotografije koje su često netipične s isto takvim potpisima.

Ona je, dakle, podijeljena po tematima, u šest cjelina. Počinje s ciklusom Vremenski zaveslaji maksimirskim jezerom čiji je autor Zvonimir Milčec,  s tekstovima koji prate naš Zoo tijekom četrdesetak godina. Drugi je dio tekst o postanku zagrebačkoga Zoološkog vrta iz pera njegova osnivača Mije pl. Filipovića, u svojevrsnom dnevniku koji ne govori samo o Vrtu i životinjama već prati i događanja od polovice dvadesetih godina nadalje u Zagrebu, koji opisuje važne i zaslužne Zagrepčane, ali i iskustva s običnim posjetiteljima. Potom slijedi kronologija Štropot životinja po novinskim stupcima, autorsko djelo ravnateljice Vrta mr. Davorke Maljković. Kronološku građu od 1925. do danas prate izuzetno zanimljivi novinski isječci, dnevnički zapisi i fotografije. Vječnim pitanjem proširenja Vrta bavi se četvrta cjelina pod znakovitim naslovom ZOO u vlastitom kavezu. Uz ovu se problematiku veže nevjerojatan podatak: od 1927. godine zagrebački se Zoološki vrt, uza sva nastojanja, nije proširio ni za metar!! Potom slijedi cjelina najvažnijih obljetnica Zoo vrta. Završni, šesti opus Književni susret s maksimirskim životinjama navodi domaće dječje pisce (G. Vitez, I. Kušan, Z. Milčec,  H. Hitrec, P. Pavličić, N. Pulić, B. Krsnik) koje je nadahnuo naš Zoološki vrt.

Na kraju je Summary – Kronologija na engleskom jeziku, kao odličan vodič mnogim strancima koji posjećuju naš Zoološki vrt ili o njemu čitaju.

  • Broj stranica: 304
  • Jezik: Hrvatski
  • Datum izdanja: 18.04.2013
  • Godina izdanja: 2013
  • Uvez: Tvrda
  • ISBN/EAN: 9789535714200
  • Izdavač: Ustanova Zoološki Vrt Grada Zagreba
  • Autor: Skupina autora

Cijena: 99,00 kn