Djecja i adolescentna psihijatrija (Stanisa Nikolic, Marija Marangunic)

Knjiga obuhvaca razvojnu psihopatologiju, dijagnostiku i terapiju u psihijatriji djece i mladezi, do završetka njihova drugog desetljeca zivota. Kao udzbenik knjiga je u prvom redu namijenjena psihijatrima, a zatim, psiholozima, defektolozima, socijalnim radnicima, pedijatrima i psihijatrijskim medicinskim sestrama, ali i drugim strucnjacima koji se u svom poslu susrecu s djecom koja imaju psihickih problema i koji ce u djecjoj i adolescentnoj psihijatriji naci ili nalaze izvore svoje profesionalne aktivnosti i zivotne egzistencije.

Iz recenzija…

… Gotovo enciklopedijski pristup autora i urednika impresivno je primijenjen od pocetka do kraja knjige. U tome vidim prednost jer takvog teksta do sada nije bilo u djecjoj i adolescentnoj psihijatriji a ni u našoj psihijatrijskoj literaturi uopce. … Knjiga ce omoguciti da se kako strucni krugovi tako i javnost uopce upozna s problemima zaštite psihickog zdravlja mladih i potrebama razvoja buduci da je ovom društvu u interesu razvoj psihicki stabilnih i zdravih generacija mladih.

prof. dr. sc. Vesna Vidovic …

Knjiga obuhvaca prakticki cjelokupno podrucje djecje i adolescentne psihijatrije. U uvodnim poglavljima autori prikazuju opce aspekte mentalnog zdravlja djece i adolescenata, psihicki razvoj, psihopatologiju i opce principe lijecenja psihickih poremecaja ove zivotne dobi… Pojedini pedopsihijatrijski klinicki entiteti uglavnom slijede najnovije postavke klasifikacije Americkog psihijatrijskog društva DSM IV. Ova poglavlja pisana su po utvrdenom receptu pisanja udzbenickih poglavlja – uz opis samog poremecaja i dijagnosticke i diferencijalnodijagnosticke postavke, navode se epidemiološki podaci te opis tijeka, lijecenja i prognoze bolesti. Ovakav pristup tekst cini preglednim i citatelj se u njemu moze lako snalaziti…

prof. dr. sc. Vlado Jukic …

Knjiga je iznad svega plod zalaganja veceg broja autora koji neposredno rade s djecom o cijim tegobama pišu. Stoga opisi klinickih slika u mnogim poglavljima djeluju dozivljeno a terapijski postupci proizašli iz prakse. To knjizi daje autenticnost, a citatelju uvjerenje da ce u njoj naci pomoc pri lijecenju svakog bolesnog djeteta. Autori su prikazali najnovije strucne podatke o uzrocima, dijagnosticiranju i terapiji prikazanih oboljenja što prakticaru omogucuje širok izbor u obradi i lijecenju djece… Knjiga je pisana suvremeno s numericki oznacenim poglavljima što joj daje preglednost i uporabljivost. Usuglašena je s vazecom opceprihvacenom klasifikacijom bolesti, što olakšava multidisciplinarno sporazumijevanje te prikupljanje i razmjenu statistickih podataka.

prim. dr. sc. Vojislav Smiljanic

  • ISBN: 978-953-0-31558-7
  • UDK: 616
  • Biblioteka: Udzbenici Sveucilista u Zagrebu
  • Izdavac: Skolska knjiga
  • Godina: 2004.
  • Uvez: tvrdi
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 472
  • Format: 17,00×24,00 cm

Cijena: 320,00 kn