Dobri dani nasilja (Ruzica Ascic)

Prva, dugo išcekivana zbirka prica Ruzice Ašcic, Dobri dani nasilja, donosi 23 kratke price za dugo sjecanje. Teško je ove price usporediti s bilo cime u domacoj knjizevnosti, kao neku dalju rodaku iz inozemstva mogli bismo istaknuti Flannery O’Connor i njezino poniranje u dno ljudske duše.

Price Ruzice Ašcic se bave svakodnevnim Zlom i vjernim mu pratiteljem Nasiljem, a samo iznimno i Nepravdom, ali na vrlo nesvakodnevan nacin. Zlo pronalaze u ljudskim zakutcima, u svojevrsnom naturalizmu duše koji, pomalo distancirano, biljeze.

Ruzicin jezik je posebna vrsta spektakla, iznenadenja i "halucidnog" ocudenja, hladna poezija u prozi koja potjece iz bogatstva svakodnevice protegnute do onirickog, u susjedstvo podsvjesnog. Price kao da lelujaju u meduprostoru zbilje i unutarnje zbilje, pri cemu se u njima komotno gnijezde i nekakva tiha jeza i groteska, recenice se usijecaju u mozak sve do otvorenih, kafkijanski enigmaticnih završetaka prica koji su najcešce parabolicni, pa atmosferom posijani nemir traje. Njihovi likovi su uglavnom lišeni empatije, pa onda i standardne psihologije i motivacije. Svijet napucen takvim likovima – koji ukljucuje i zlu djecu i ljubavnike izmedu kojih je generacijska provalija i zid nerazumijevanja – kao kroz nekakvu crvotocinu koju ove price otvaraju, silovito provaljuje. To je knjizevnost koja se iznenada pojavljuje i donosi cist citateljski uzitak.

  • ISBN: 9789532591361
  • Izdavac: Hena com
  • Godina: 2016.
  • Uvez: meki
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 228

Cijena: 107,10 kn