Dom i svijet (Rabindranath Tagore)

U meni je kipjelo. Naposljetku se više nisam mogla suzdrzati da ne progovorim. "Nije li povijest svake zemlje", povicem, "bila to Engleska, Francuska, Njemacka ili Rusija, povijest uzimanja tudega za dobro svoje vlastite domovine?*

"Oni moraju odgovarati za to što su uzeli drugima; no oni tako postupaju i dalje; njihova povijest još nije završila."
"U svakom slucaju", ubaci se Sandip Babu, "zašto se ne bismo u druge ugledali? Napunimo mi najprije riznice naše domovine ukradenim dobrima, a onda si ostavimo za sljedeca stoljeca da, poput tih drugih zemalja, za to odgovaramo, ako vec budemo morali. Ali ja te pitam gdje ti vidiš da naplate takve odgovornosti u povijesti uopce ima?"
"Kad je to Rim odgovarao i placao za svoja nedjela, to se ne zna. Sve ono vrijeme ocito nije bilo nikakvih ogranicenja njegovu napretku. Ali zar ti jedno ne vidiš: kako su njihove politicke naprtnjace u koje su trpali ono što su samovoljno uzimali od drugih postale toliko krcate lazima i nevaljalošcu da im leda pucaju pod njihovom tezinom?"
Nikada do tada nisam imala prigode nazociti raspravi izmedu mojega muza i njegovih muških prijatelja. Kad god je raspravljao sa mnom, mogla sam primijetiti njegovo oklijevanje da me stjera u kut. Ono je izviralo iz same ljubavi kojom me je bodrio. Danas sam prvi put vidjela njegovo borbeno umijece u raspravi.
Unatoc tome, moje srce nije htjelo prihvatiti to u stoje on bio uvjeren. Grcevito sam trazila neki odgovor, ali taj nije nadolazio. Kad se u raspravi pojavi rijec "pravednost", tada zvuci ruzno ako kazeš da nešto moze biti previše dobro, ali time ne i primjenjivo.

  • ISBN: 9531685533
  • Izdavac: Alfa
  • Godina: 2004.
  • Uvez: meki
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 258
  • Format: 10,50×17,50 cm

Cijena: 50,00 kn