Drevni rad (Raduan Nassar)

Kad njegova strastvena zabranjena ljubav zaprijeti brojnoj, strogoj i duboko religioznoj obitelji, mladi Andrija bjezi od kuce. U starom pansionu u zabiti pronalazi ga brat Petar, ocev nasljednik. Prije povratka kuci Andrija mu ispovijeda sve svoje grijehe, ali Petar ustraje na njegovu povratku. No ponovno okupljanje obitelji nece donijeti srecu i smirenje. 
Drevni rad, nagradivani roman brazilskog pisca libanonskog porijekla Raduana Nassara, vrlo je specificno djelo, poetska proza koja duboko zadire u dogme i opceprihvacene vrijednosti. Odnos sina i oca, raskid s tradicijom, odrastanje i seksualnost, incest i rušenje tabua samo su neke od tema koje autor dotice, a atraktivnost romana dokazana je i filmom koji je po njemu snimljen 2001. Iako je objavljivanjem svoga prvog romana odmah stao uz bok vec uvelike priznatih brazilskih pisaca svoga doba, Raduan Nassar prestao je pisati, a u malobrojnim intervjuima koje je pristao dati objasnio je i zašto: “Smatram da je knjizevno stvaralaštvo zanimljivo jednako kao i uzgajanje kokoši.” 
 
Ovo je tragicna prica u pravoj brazilskoj atmosferi, ali s daškom univerzalnosti i klasicnom mediteranskom tradicijom. Mracna drama napisana briljantnim stilom o vjecnoj borbi iz­medu slobode i tradicije, pod budnim okom vremena. Vrlo dojmljiva i majstorski napisana knjiga. 
Alceu Amoroso Lima, brazilski knjizevni kriticar

  • ISBN: 978-953-266-390-7
  • Izdavac: Fraktura
  • Godina: 2012.
  • Uvez: tvrdi s ovitkom
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 200

Cijena: 122,76 kn