Dušan Vukotić – VUD


Kritičar i redatelj Petar Krelja, koji je Vukotića poznavao, ali i o njemu pisao, za njega ima samo najbolje riječi: «Samozatajna ličnost Dušana Vukotića ponekad je znala biti i minorizirana, no uvijek je postojala svijest o njegovoj važnosti, te koliko je on snažna i velika pojava.»
Kada je pak riječ o samoj monografiji, Krelja ukazuje kako je Nenad Pata izabrao zanimljiv autorski koncept, kompilirajući mnogobrojne tekstove koji su tijekom vremena o Vukotiću napisani. Jedna od specifičnosti ovog filmskog autora jest i ta što je on sam imao običaj teorijski promišljati svoje filmove i animaciju uopće, a posebno je inovativna njegova uporaba glazbe u filmovima. Dakle, u slučaju Dušana Vukotića može se s autoritetom pozivati i na njegove vlastite riječi, jer on je pisao i govorio o svojem poslu.
Nenad Pata, sastavljač monografije, bio je dugogodišnji suradnik Dušana Vukotića na mnogim njegovim filmovima. Najviše se sjeća Vukotićeve posvećenosti poslu, ali i Zagreb filmu kao njegovoj matičnoj kući. Za Patu je rad na ovoj monografiji, kako sam kaže, istovremeno bio i duboko osoban proces, jer je Vukotića i poznavao. Najbolji način za ukazivanje na veličinu i važnost ovog autora Pata pronalazi u brojnim anegdotama koje ga vežu uz Vukotića, naglašavajući kako je u animirano-filmskim krugovima on ispravno procijenjen kao jedan od najvećih.
Ni Petar Krelja ne ostavlja mjesta sumnji kada je riječ o Vukotićevom doprinosu razvoju animiranog filma u Hrvatskoj, kao i njegovim brojnim radovima, nazivajući ga «demijurškim stvoriteljem jednog potpuno novoga svijeta, rodonačelnikom škole čiji su filmovi osuđeni na vječnost.»
Zbog svega spomenutog može se zaključiti kako je Dušan Vukotić monografiju zaslužio odavno, a njeno konačno pojavljivanje rezultat je i društvenih promjena kod nas. Pa je tako jedan predsjednik Republike uveo politiku koja je Vukotiću zabranila ulaz na mjesto na kojem je radio desetljećima, a drugi je pak došao na predstavljanje monografije o njemu, kako bi odao počast ovom velikom filmskom autoru. U apsudrima promjena vremena Dušan Vukotić našao bi zasigurno više nego dovoljno inspiracije za svoje radove.

  • Broj stranica: 198
  • Jezik: Hrvatski
  • Godina izdanja: 2007
  • Uvez: tvrdi
  • ISBN/EAN: 9789539913517
  • Mjere proizvoda: 21,5 * 30,5 cm
  • Izdavač: Korpus D.O.O.

Cijena: 79,00 kn