Ekonomika inovacija (R. D. Atkinson, S. J. Ezell)

U tijeku je nova utrka za globalnu ekonomsku prednost. Zahtjevna je to utrka u kojoj ce samo najinovativnije nacije pobijediti. No, dok mnoge od njih stavljaju potporu tehnologiji i inovaciji u samo središte svoje ekonomske politike, Sjedinjene Drzave nemaju suvislu ekonomsku politiku te ih, kao rezultat toga, svi pretjecu. Znaci li to kraj „americkog stoljeca"?

U svome hitnom pozivu na budenje Atkinson i Ezell, naširoko cijenjeni ekonomski mislioci, opisuju temeljne sile koje ubrzano preoblikuju globalnu ekonomiju – sile koje pogoduju onim nacijama koje su snazno predane inovaciji, od laboratorija i ucionice pa do tvornickog pogona i globalnih trzišta. Ako Sjedinjene Drzave ne ubrzaju korak i ne usredotoce se na ponovno uspostavljanje svoje uloge inovacijskog vode, njihova ce ekonomija vjerojatno dovesti do nizeg zivotnog standarda i suocit ce se s trajnim nedostatkom konkurentnosti u buducnosti.

Autori naglašavaju da je slaba inovacijska ekonomika Amerike bila glavni cimbenik koji je pridonio Velikoj recesiji i sad usporava oporavak te zemlje. Objašnjavaju kako vodeci americki ucenjaci i ekonomisti ignoriraju povijesnu ekonomsku transformaciju koja se zbiva i ne uspijevaju shvatiti da Sjedinjenim Drzavama treba prava inovacijska politika.

Atkinson i Ezell analiziraju što cine i razvijene zemlje i one u razvoju kako bi poticale ekonomski rast kroz inovaciju, pri cemu je dio toga dobar i progresivan, no veci je dio merkantilisticki i protekcionisticki. Zatim predlazu detaljan, pragmatican plan politike i politicku autokartu koje bi Amerika trebala slijediti kako bi ponovno uspostavila svoju globalnu inovacijsku prednost do 2020. godine, a istodobno i preuredila globalni inovacijski sustav kako bi se maksimalno povecale koristi od inovacije za ljude diljem svijeta.

„Atkinson i Ezell podastiru nam sveobuhvatan vodic na putu k inovacijama, u kojem objašnjavaju njihov ucinak na ekonomski napredak. Ako vam je stalo do inovacije, tada doista trebate procitati ovu knjigu.”
J. Rattner, tehnicki direktor korporacije Intel

„Rob Atkinson i Stephen Ezell vrlo uvjerljivo analiziraju uzroke dugorocnog strukturalnog slabljenja Amerike, pruzajuci uz to vrlo citljiv uvid u proces topljenja naše prednosti u inovacijama. Predstavljaju vazan plan za ucenje iz iskustava drugih zemalja, ali i za nadilazenje prepreka kako bi naš inovacijski sustav postao snazniji i globalno konkurentniji.”
W. C. Shih, Harvard Business School

„Bilo je vrlo poticajno citati Ekonomiku inovacija. Autori su temeljito objasnili vrlo širok opseg problematike inovacije te razloge zbog kojih su SAD i sve druge nacije suocene s izazovima u svojim nastojanjima za pokretanje uspješne inovacijske politike. Popis osam „I” izvrstan je sazetak opseznih tema koje su odreda kljucne za uspješnu inovacijsku politiku. Doista sam uzivao dok sam se citanjem ove knjige upoznavao s temeljitim studijama u koje su se autori upustili te zakljuccima do kojih su došli, da bih se na koncu posve slozio s njima.”
V. Saarnivaara, CEO, Tekes finska agencija za financiranje razvoja tehnologije i inovacija

Kratki sadrzaj:

Utrka za globalnu inovacijsku prednost
Objašnjenje ekonomskog pada SAD-a
Ucenje od krivih ucitelja: Pouke iz industrijskog propadanja Velike Britanije
Zbog cega mnogi odbijaju uvidjeti strukturalni ekonomski pad SAD-a?
Što su inovacija i politika inovacija i zašto su vazne?
Oblikovanje inovacijske politike kako bi se mogla dobiti utrka
Varanje kao nacin pobjedivanja u utrci: Inovacijski merkantilizam kao omiljena strategija
Pobjeda u utrci za inovacijsku prednost uz pomoc osam „I” inovacijske politike
Zbog cega nemamo više inovacija i inovacijske politike?
Mogu li nacije nadvladati prepreke na putu inovacija?
Stvaranje snaznog globalnog inovacijskog sustav

 

R. D. Atkinson osnivac je i predsjednik Zaklade za informacijsku tehnologiju i inovaciju (ITIF) u Washingtonu, DC. Cesto savjetuje drzavne, nacionalne i medunarodne tvorce politika, a Obamina ga je administracija postavila u Savjetodavni odbor za nacionalnu strategiju inovacije i konkurentnosti.

S. J. Ezell viši je analiticar u ITIF-u te upravlja njegovim radom na politikama vezanim uz znanost i tehnologiju, istrazivanje i razvoj, trgovinu i proizvodnju.

  • ISBN: 978-953-246-221-0
  • Biblioteka: Gospodarska misao
  • Izdavac: MATE
  • Godina: 2015.
  • Uvez: meki
  • Jezik: hrvatski
  • Prevoditelj: Miljenko Simic
  • Broj stranica: 460
  • Format: 15×22 cm

Cijena: 315,00 kn