Enciklopedija za roditelje (Skupina autora, Larousse)

Knjiga je moderno koncipiran prirucnik vrhunskoga francuskog izdavaca Laroussea. Za razliku od ostalih prirucnika na našem trzištu namijenjenih mladim roditeljima ova knjiga prijatelj je i savjetnik roditeljima od samoga zaceca pa sve do pocetka adolescentnoga doba njihova djeteta.

Po prvi puta ovakav prirucnik ima i jasan i razumljiv rjecnik medicinskih termina koji pruza osnovne obavijesti o bolestima ili dijagnostickim metodama te tako pomaze roditeljima da ublaze svoje strepnje i strahove.

U stvaranju Enciklopedije sudjelovalo je nekoliko desetaka vrhunskih specijalista: ginekologa, pedijatara, psihologa i primalja, a oni su se potrudili odgovoriti na sva pitanja koja bi buduci roditelji mogli postaviti.

Knjiga na 456 stranica donosi preko 300 fotografija u boji.

U prvom se poglavlju govori o trudnoci, objašnjava se tijek trudnoce i rast djeteta, zatim se preporuca nacin pracenja trudnoce i raspored pregleda kod lijecnika. Trudnici se savjetuju optimalni jelovnici, vjezbe i odjeca, ali se i upozorava na moguce poteškoce i rizike. Takoder se savjetuje kako da se obitelj, a posebice drugu djecu pripremi za dolazak prinove.

Drugo je poglavlje posveceno porodu. Mnoge se trudnice boje da nece prepoznati trenutak kada treba otici u rodilište, no ovdje je sve precizno objašnjeno. Detaljno je opisan i sam porodaj, kao i posebni slucajevi kada nije preporucljivo obaviti tzv. prirodni porodaj. Vrlo je vazno da se majka nakon poroda što prije vrati u formu pa joj se predlazu vjezbe pomocu kojih ce to postici.

Mnogi roditelji strahuju, pogotovo dok je dijete još malo, da ce u necemu pogriješiti. Enciklopedija za roditelje im u slijedeca cetiri poglavlja daje precizna uputstva za postupanje s djetetom. Kako ga i cime treba hraniti, kako odrzavati higijenu, što ga treba uciti, u cemu ga pustiti da bude samostalno.

Poglavlja su podijeljena prema dobi djeteta: Dojence do godinu dana, Dijete od 1. do 3. godine, Dijete od 3. do 10. godine i Prema adolescenciji. Izlozen je detaljan pregled razvoja djeteta u svakoj godini te posebni savjeti za pojedinu dob. Na kraju knjige nalaze se upute za postupanje u hitnim slucajevima i Medicinski rjecnik u kojem su opisane najcešce djecje bolesti, njihovi simptomi i lijecenje.

Prijevod: Marija Bašic-Ogresta, Ana Prpic, Julija Šuput, Tatjana Tadic, Jasenka Zmijanac

  • ISBN: 953-178-109-5
  • Izdavac: Naklada Naprijed
  • Godina: 1999.
  • Uvez: tvrdi
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 456
  • Format: 19,50×26,50 cm

Cijena: 261,00 kn