Evandelje po Mariji (Colm Toibin)

Unatoc kultu koji se s vremenom razvio oko nje, Isusova mati nije osobito prisutna u evandeljima. Isus prica price i parabole o ocevima ali ne i o majkama. Tu je prica o udovici, nešto savjeta Marti o vaznosti kucnih poslova, ali o majkama, a osobito o svojoj majci, Isus ne govori gotovo ništa. Marija je sveta utroba koja ga je rodila, no on prema njoj ne pokazuje osobito zanimanje. U Evandelju po Mateju kaze se kako su Isusova mati i braca došli da cuju njegove propovijedi i htjeli su razgovarati s njim. „Netko mu rece, ‘Evo, vani stoje tvoja majka i tvoja braca i zele s tobom govoriti. A on onomu koji mu to javi odgovori, ‘Tko je moja majka i tko su moja braca?’ I pruzi ruku prema svojim ucenicima te rece, ‘Evo moje majke i moje brace.’“ Tako se ne ponaša dobar zidovski sin. Na svadbi u Kani, gdje Isus izvede cudo s pretvaranjem vode u vino, kad mu se Marija obrati, Isus se otrese na nju: „Što hoceš ti od mene, zeno?“ Prema kršcanskoj predaji, ona je svjesna njegovog bozanskog porijekla od samog pocetka, i predstavlja snaznu figuru u kršcanskoj mitologiji i poboznosti, ali to je predaja a ne tekst Svetog pisma. Kad citamo evandelja uocavamo da odnos izmedu majke i sina nije ispunjen ljubavlju. Colm Tóibín uzima tu cinjenicu kao polazište za obzirno i pazljivo rekonstruiranje Marijinog pogleda na vlastiti zivot u svojem romanu/noveli „Evandelje po Mariji “, vaznoj i uvjerljivoj knjizi u kojoj je Marija prikazana kao umorna, skepticna i povrijedena zena – što zvuci puno stvarnije i istinitije od slike svete vjecne djevice iz kršcanske predaje.

Naomi Alderman, The Observer


Dramaticno i poeticno. Snazna, potresna prica.

The Washington Post

Kroz ovu sjajnu studiju karaktera provlaci se duboka bol, celicna odlucnost u sprezi s nepodnošljivim gubitkom. Govoreci nadahnuto o religiji i o odredenom trenutku u povijesti, ova knjiga je u prvom redu univerzalna poruka o prirodi gubitka.

Kirkus

 

O autoru

Colm Tóibín roden je 1955. godine u Enniscorthyju u Irskoj. Autor je sedam romana, ukljucujuci „The Blackwater Lightship“, i „The Master“, oba uvrštena u uzi izbor za uglednu nagradu Booker. „The Master“ je potom osvojio nagradu International IMPAC Dublin Award. Tóibín je autor i dviju zbirki prica, „Mothers and Sons“, i „The Empty Family“, a njegov roman „Brooklyn“ osvojio je nagradu Costa Novel Award.  Godine 2013. Tóibínov roman/novela „Evandelje po Mariji “ ušao je u uzi izbor za nagradu Booker.


 

  • ISBN: 978-953-303-779-0
  • UDK: 821.111(417)-31=163.42
  • Biblioteka: Graham Greene
  • Izdavac: Naklada Ljevak
  • Godina: 2014.
  • Uvez: meki
  • Jezik: hrvatski
  • Prevoditelj: Dean Trdak
  • Broj stranica: 120
  • Format: 13,5×20,5 cm

Cijena: 80,10 kn