Gepard (Giuseppe Tomasi di Lampedusa)

U milenijskim svodenjima racuna i sastavljanju popisa najboljih ovih ili onih romana ove ili one knjizevnosti roman Gepard uglavnom nije zaobiden niti najednom. Našao se u antologijama europskih, talijanskih, svjetskih, povijesnih, klasicnih i ostalih romana što je samo drugi nacin da se kaze kako je rijec o bezvremenom djelu, u pravom smislu rijeci – klasiku.

Odmah po objavljivanju 1958. godine u Italiji roman je izazvao niz polemika i svrstavanja u tabore onih koji su u njemu vidjeli anakronizam, stilski i tematski, i onih koji su u njemu našli ono što je Italiji nedostajalo, "veliki nacionalni roman" koji se, naravno, bavi nacionalno vaznim temama. Pola stoljeca kasnije polemike su više manje zaboravljene, a u prvi plan izbio je neobican autorov zivot i knjizevni sjaj jedine prozne knjige koju je napisao ali cije objavljivanje nije docekao.

U nešto strozoj klasifikaciji, "Gepard" ide u red povijesnih romana. Fre­ska o propadanju jednoga društva, tocnije vrijednosti koje obiljezavaju devetnaestostoljetnu Siciliju, sa svime onime što se u kronikama te vrste ocekuje – izumiranje obitelji, mutni obiteljski odnosi, zal za starim vremenima, strah od onoga što dolazi, nelagoda od "novih" ljudi koji se u odnosu na stara vremena cine barbarima.

Tomasi di Lampedusa doista na tim motivima gradi svoju romanesknu strukturu, no njegov je okvir veci, a horizont širi. Njegova Sicilija jest geografski zadano mjesto, otok fizicki i metafizicki omeden morem, no iznad otoka je nebo, koje je vjecno, kao što je vjecno i ono što je u ljudskoj prirodi ljudsko.

Mijene obicaja, politicka previranja, propadanje obiteljskih odnosa i imovine stare su koliko i svijet, kaze Tomasi di Lampedusa, a unutarnji svijet i putanje kojima se krecu zvijezde i planete slijede neki drugi ritam i neko drugo vrijeme i u vrijeme prevrata ono što ce ostati sigurno i cvrsto, jest taj ritam i unutarnji svijet, slika gotovo kantovska.

Preveo s talijanskog: Ante Maras

  • ISBN: 978-953-286-097-9
  • UDK: 821.131.1-31=163.42
  • Izdavac: Vukovic&Runjic
  • Godina: 2013.
  • Uvez: meki
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 328
  • Format: 14×21.5 cm

Cijena: 116,10 kn