Globalni Minotaur (Yanis Varoufakis)

"Globalni Minotaur" knjiga je koja je uzdrmala Europu. U njoj hrabri dojucerašnji grcki ministar financija Yanis Varoufakis otkriva kako su gramzljiva Amerika i nesposobna Europa dopustile bankarskoj eliti da opljacka cijeli svijet i dovede juznu Europu u duznicko ropstvo i do bankrota. U knjizi s pomocu jednog mitskog primjera objašnjava o cemu je rijec. Kao što su u anticko doba Atenjani morali davati zrtve nezasitnom cudovištu Minotauru, danas zemlje svijeta moraju hraniti modernog nezasitnog minotaura, americku ekonomiju pritisnutu dugovima i deficitom.

Minotaur je teško ranjen, ali još nije uginuo, pa i dalje guši cijeli svjetski ekonomski sustav. Yanis Varoufakis u ovoj knjizi objašnjava zbog cega je 2008. godine izbila sadašnja kriza, zašto je mediteranske zemlje najteze podnose te kako se iz nje jednostavno moze izaci. On tvrdi da to financijsko cudovište treba uništiti.

Autor Yanis Varoufakis od pocetka je godine pa do 6. srpnja bio na funkciji drzavnog ministra financija te je kreator osnovnih teza po kojima je grcka vlada pregovarala s Europskom unijom i Medunarodnim monetarnim fondom kako riješiti trenutacnu grcku financijsku krizu koja je ugrozavala euro i eurozonu. Mnoge njegove teze tijekom pregovora EU i MMF morali su prihvatiti. Tijekom posljednjih mjeseci postao je medijska zvijezda. Opisuju ga kao briljantnog ekonomista, vizionara, tvrdoglavog radikala.

Rijec je o 53-godišnjem ekonomistu vrlo nekonvencionalna ponašanja (na pregovore obicno dolazi motociklom) koji je nakon studija matematike i statistike doktorirao ekonomiju na Sveucilištu u Essexu. Zatim je predavao ekonomiju na sveucilištima u Cambridgeu, Sydneyju, Ateni i Austinu. Autor je znanstvenih radova iz matematicke ekonomije, a do sada je napisao i osam knjiga.

Yanis Varoufakis pripada rijetkoj vrsti ekonomista – vješt je u objašnjavanju svoje ideje, spreman sudjelovati u javnim raspravama, sposoban svoju strucnost smjestiti u širi kontekst.


Jasno i snazno napisana, organizirana da logicno vodi prema jednostavnim zakljuccima, knjiga se lako cita i citatelju puno donosi. Mozda je ovo najbolje objašnjenje zašto svjetska ekonomija sve slabije funkcionira. – Joel Campbell, International Affairs

  • ISBN: 978953313 4352
  • Izdavac: Profil
  • Godina: 2015.
  • Uvez: meki
  • Jezik: hrvatski
  • Prevoditelj: Natasa Desnica Zerjavic, Olga Skaric
  • Broj stranica: 232

Cijena: 116,10 kn