Gluho kolo (Josip Pavicic)

Gluho kolo, papreno je kriticko-polemicko štivo o zbilji i politici suvremene Hrvatske. Tema je u njoj mnogo, no glavna je pogubna nespremnost politickih elita da okupe (i da se oslone na) sve sastavnice hrvatskog povijesnog iskustva. U polazištu joj je protivljenje iskljucivanju bilo koga, ali i zauzimanje za cist racun sa svima! Smeta joj bolesna kolebljivost u društvenim poslovima, a sve za što se zauzima svodi se na dva NE i jedno DA: NE jugoslavenskoj Hrvatskoj, NE proustaškoj Hrvatskoj, DA jedinoj Republici Hrvatskoj!

Gluho kolo pleše se bez glazbene pratnje. Svedeno je na ritmizirani pokret, a cuje se samo zvuk plesnih koraka, disanje plesaca, šum nošnje i zveka metalnih ukrasa. Sve je stegnuto na bitno i skladno. Takvo nastoji biti i Pavicicevo Gluho kolo: bitno i skladno. U njemu je vazno što, ali i kako. Nekima ce se svidjeti, nekima ne, no bit ce vrlo malo onih koji ce kolovodi zanijekati vještinu sazetog izlaganja, smirenost u pristupu, argumentiranost i polemicnost. Sam autor Gluho kolo smatra svojom najvaznijom knjigom.

Kolo je namijenjeno svim štovateljima britkog štiva, koje zanima hrvatska zbilja i njezini ne/skriveni akteri. Ishodište mu je u Pavicicevoj kolumni „Hrvatska gibanica“ iz Vecernjeg lista. Ima 435 poglavlja i potpuno imensko i detaljno predmetno kazalo iz kojeg se vidi gdje se, o komu i o cemu govori.

Knjigu je sastavio sam autor, ali ne mehanicki, nego tako da tekstovi u njoj dobivaju novi kontekst, a s njim i nova znacenja. Unesene su bilješke, objašnjenja, odgovori na reakcije, tumacenje razloga. Što znaci da Gluho kolo nije tek zbornik vec objavljenih tekstova, nego i cjelovita slika društvenih zbivanja i vremena s pocetka XXI. st. iz vizure jednog autora.

  • ISBN: 9789537949020
  • Izdavac: Naklada Pavicic
  • Godina: 2015.
  • Uvez: meki
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 640

Cijena: 144,00 kn