Gordana – kraljica Hrvata (Marija Juric Zagorka)

Ovo Zagorkino najopseznije djelo, u 12 svezaka, govori o godinama vladavine hrvatsko-ugarskoga kralja Matije Korvina, njegovoj smrti, borbi udovice Beatrice od Napulja i nezakonitog sina Ivana za prijestolje krajem 15. stoljeca. Glavna junakinja Gordana Brezovacka razapeta je izmedu svete duznosti prema domovini i osobnih osjecaja te je tako upletena u niz spletki oko naslijeda i stranih politickih interesa. U lijepoj i odvaznoj Gordani odrazavaju se obicaji epohe, povijesna zbivanja, konfrontiraju zelje i nade pobjednika i pobijedenih.

Zagorkina magicna sposobnost da poput Šeherezade iz “Tisucu i jedne noci” neprestance izmišlja nove price, da u njih uvodi nove junake, smišlja nove epizode kroz koje defiliraju lica odjevena u blistave kostime, snaznija je od citateljeva racionalnog poimanja stvarnih povijesnih cinjenica. U “Gordani – kraljici Hrvata” citatelji se susrecu s pokušajem sentimentalnoga i iracionalnog opravdanja i objašnjenja hrvatske povijesti.

Pisana u tradiciji feljton-romana, “Gordana” pokazuje, mozda više nego njezina ostala djela, teznju da se uhvati u koštac s velikim temama nacionalne povijesti. Jedan je lik prikazan u kontrapunktu s povijesnim zbivanjima u rasponu od prvih godina vladavine Matijaša Korvina (1458-1490) pa do bitke na Mohackom polju (1526). Lijepa i odvazna zena biva neprestano razapinjana izmedu svete duznosti prema domovini i osobnih osjecaja te je tako upletena u spletke oko nasljeda, nestanka kraljevske loze, stranih politickih interesa. Njezina se sudbina u Zagorkinoj romanesknoj obradi pretvara u zrcalo u kojemu se odrazavaju obicaji epohe, putovi povijesnih zbivanja, konfrontiraju zelje i nade pobjednika i pobjedenih.

  • ISBN: 978-953-0-60242-7
  • Izdavac: Skolska knjiga
  • Godina: 2007.
  • Uvez: tvrdi
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 8768
  • Format: 14,50×21,00 cm

Cijena: 1.890,00 kn