Hakirana Kiti


Hakirana Kiti, treća knjiga a prvi roman Andree Pisac, je barem dvostruka igra, jer je, kao što podnaslov kaže, ljubavno-znanstveni roman. To će reći da govori iz ljubavi ali i o ljubavi, da je istodobno insider i outsider, da mijenja perspektive, i to radikalno.
Ne samo perspektive nego i diskurse, ili ih miješa, pa racionalno govori o iracionalnom, kako se to već u samopromatranjima i čini i kako se već vatra pokušava obuhvatiti željezom, na njega barem prenijeti, užariti ga, jer ljubav jest neka vrsta užarenja.
Da stvari budu po Kiti gore, a po roman bolje, ona je istočnoeuropska spisateljica u fazi finalizacije doktorata iz antropologije na londonskom koledžu, profesionalka za mijenjanje perspektiva, za sagledavanje i uživljavanje i sve ostale metode kojima antropologija po potrebi barata, a koje, opet po potrebi, zna proglasiti neadekvatnima. Posebno senzibilizirana za statuse i tretmane manjina, kakva je i sama, lijepa i nadarena Istočnoeuropljanka u Londonu, Kiti ne preza ni od toga da raskrinka i osudi licemjerja s kojima se sudara u pokušavanju ostvarenja života u vrlo liberalnim i politički lijevo raspoloženim kružocima u Engleskoj.
Ona uzvraća udarac “kolonizatorima”, demontira ih, ali to nije put do sreće ni ljubavi. Njezine ljubavi su čudne, ispada da je u njima manje više, da nešto temeljno ne klikne, ili ako klikne ne osvijetli nego prije lagano zatamnjuje. Vrlo različite i do erotike i psihičkog stripteasea opisane veze s Mitjom i Rodgeom to prikazuju.
Do svih tih intimnih podataka dolazimo zahvaljujući višestruko kriptiranim osobama, hakerima, koji ilegalno upadaju u de facto Kitin život pa po njemu špijunsko-ovisnički vršljaju. I ne ostaju baš ravnodušni prema njezinim emotivnim i profesionalnim propinjanjima, prema svemu onome što ona jest, bila ona skup totema ili samo mlada žena gladna ljubavi i logike.
Naravno da roman odlazi u vrlo čudne vode, sive i nove, da se u njemu krše pravila žanrova i profesija, kako hakera tako i antropologa i – ljubavnika.
A sve u traganju za zaokruživanjem i srastanjem oštrih prijeloma duše.

  • Broj stranica: 232
  • Datum izdanja: 17.07.2013
  • Godina izdanja: 2013
  • Uvez: Meka
  • ISBN/EAN: 9789533166650
  • Izdavač: Algoritam

Cijena: 79,00 kn