Heroine splitskog sporta


Knjiga pod radnim nazivom "Heroine splitskoga sporta – Ženska strana medalje" oblikovana je kroz četiri poglavlja – grafički osmišljena kao četiri atraktivna ženska časopisa koje je oblikovala Antonija Erceg. U njima su predstavljene brojne žene-sportašice i sportske radnice s područja Splita, ali su njihove sportske i životne priče stavljene u kontekst pojedinih povijesnih razdoblja i promatrane kao plod civilizacijskog napretka odnosno institucionaliziranja uloge žene u društvu.
Četiri poglavlja obuhvaćaju četiri povijesna razdoblja u kojima se ta uloga, pa samim tim i položaj te sudjelovanje žena u sportu (kao i u društvu) značajno mijenja: I. razdoblje do kraja Prvoga svjetskog rata 1918. godine II. razdoblje do kraja Drugoga svjetskog rata 1945. godine III. razdoblje do početka Domovinskog rata 1991. godine IV. razdoblje od osamostaljenja Hrvatske do danas (zaključno s 2012. godinom). Svako poglavlje (časopis) ima zasebnu naslovnicu – djelo splitske umjetnice Ane Kečkemet, također izrađeno u duhu pojedinog vremenskog razdoblja..
Knjiga nastoji dočarati duh pojedinih vremena, kroz zanimljive priče i štiva dati prikaz zbivanja kako u Splitu tako i u Hrvatskoj (Jugoslaviji) i svijetu – u sportu ali i u društvu općenito, kroz priče o položaju žena i borbi za njihova prava. Tako svako pojedino poglavlje knjige sadrži pet rubrika: Žene u svijetu, Splitska žena, Žene i sport, Splitske sportašice i Ženski svijet.
Cilj knjige je otrgnuti zaboravu i prikupiti na jednom mjestu žene koje su ispisale prekrasne priče u sportu, ali i u povijesti grada Splita, koje su kroz posljednjih stotinjak godina izišle iz stoljetne anonimnosti i opće društvene ignoriranosti i potčinjenosti te upravo u sportu, ostvarivši vrhunske rezultate, dokazale rodnu ravnopravnost i jednake mogućnosti.
Knjiga je stoga neklasična sportska monografija, sadržajno intrigantna i originalna po grafičkoj koncepciji časopisa, te je izazvala veliko zanimanje ne samo sportskih djelatnika već i sociologa i povjesničara, ali i svih onih koji se zanimaju za teme vezane za ravnopravnost spolova.
Knjiga je javnosti predstavljena 20. studenoga 2014. godine u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu te 3. prosinca 2014. u Društvu Splićana u Zagrebu.

  • Broj stranica: 328
  • Jezik: Hrvatski
  • Datum izdanja: 05.02.2016
  • Godina izdanja: 2013
  • Uvez: Tvrda
  • ISBN/EAN: 9789535786306
  • Mjere proizvoda: 33×24 cm
  • Autor: Herci Ganza Čaljkušić, Robert Kučić

Cijena: 79,00 kn