Hotel Grand (Renato Baretic)

Na blog stanovitog Julija, posvecen knjizevnosti, upada nepozvani gost pod nickom Condoleezo i pocinje tamo ostavljati ulomke svojega romana, mozda autobiografskog. Izmedu posjetitelja bloga te Julija i Condoleeza razvija se zivahna prepiska i polemika oko tog rukopisa i price u kojoj 25-godišnji Filip pokušava naci tragove prošlosti u prostoru svog djetinjstva, u hotelu Grand, u neimenovanom dalmatinskom gradu, kamo se vraca kako bi obavio nešto cime ce napokon završiti svoje nesvakidašnje djetinjstvo.

A hotel Grand je u prvoj polovici 90-ih prošlog stoljeca bio leglo prostitucije. Odrastanje u njemu, uz oca i majku koji vode cijeli posao i zive tu – ali svemu unatoc silno zele biti skladna gradanska obitelj – u okruzju ukrajinskih prostitutki i njihovih mušterija, u društvu privatnog zaštitara Martina, vršnjakinje Halje te školskog prijatelja Zele, sa sobom donosi prve spoznaje o seksualnosti i privlacnostima, ali i o mracnim vezama kriminala s politikom i o zapetljanim odnosima (ne)moci i interesa. Condoleezova prica umrezava današnju stvarnost s Hrvatskom tog doba, istkanom od prekršenih primirja, ratnog pakla u susjednoj BiH, od ukrajinskih nesretnica i unproforaca do mafije, politicara i ostalih odlikaša izvanrednih okolnosti.

Hotel Grand je dijelom potresan roman o odrastanju i obitelji, dijelom ljuta satira, dijelom napeta prica u kojoj se ispod kuhinjskih krpa kriju pištolji, a istodobno i inteligentna, zabavna studija o pisanju, o statusu fikcije i virtualitetima. Jedinstvena sposobnost Renata Baretica da slozene i teške teme pripovijeda jednostavno i zavodljivo, da nas iznova oduševljava jezicnim umijecem i iznenaduje majstorskim raspletima price cini Hotel Grand izravnim nasljednikom romana s pet nagrada i hita s pet zvjezdica – Osmog povjerenika.

  • ISBN: 9789533433905
  • Izdavac: Znanje
  • Godina: 2016.
  • Uvez: meki
  • Jezik: Hrvatski
  • Broj stranica: 271

Cijena: 44,91 kn