Hrvatska u filozofskom zrcalu (Jure Zovko)

Pisanje kolumni smatram svojom filozofskom obvezom, svojim pravom na  sud o vremenu u kojemu zivim. Kao orijentir u pisanju uzeo sam Sokratov stav   da  u pogledu temeljnih zivotnih pitanja nije mjerodavno mišljenje vecine ljudi, nego primarno sud razboritih, prudentnih i pronicljivih osoba. Rijec je o pokušaju da u duhu Hegelove filozofije  naše vrijeme provucem kroz filter misli i dam svoju prosudbu i svoja zapazanja o njemu. Dinamicni proces suvremenoga društva i zivotni svijet koji nas odreduje zahtijevaju sustavnu  prosudbu, vrednovanje i analizu. Htio sam svojim citatelji(ca)ma zapravo objasniti zašto Hrvatska ne moze posluziti kao paradigma Hegelova koncepta »umske drzave«, a S. R. Njemacka, Švicarska i Skandinavske zemlje mogu. Gradani navedenih drzava ponosni su na svoje drzavne institucije, na ostvarenu slobodu, sigurnost i gospodarsko blagostanje pa zato vode rac?una o stabilnosti i prosperitetu drzave. U Hrvatskoj to nazalost nije slucaj. U knjizi sam naveo nekoliko razloga za takvo stanje stvari.

U prvom redu Hrvatska televizija kao javna televizija ne odgovara izazovima modernoga vremena. U politici vlada još uvijek partitokratski kult licnosti, svaka je konstruktivna kritika nepozeljna, a politicki se angazman uglavnom svodi na gnjusno dodvoravanje vodi partije. Pretvorba je ostala neizlijecena rak-rana hrvatskog društva. Svi su pricali o njoj, nitko nije ništa poduzeo da bi se njezini dionici izveli pred lice pravde. U Hrvatskoj je došlo do rapidne erozije tradicionalnih vrijednosti, a elitni konzervativizam kao movens društva još  uvijek se nije etablirao niti ce u bliskoj buducnosti. Konzum i konzumiranje postali su univerzalna religija današnjice u Hrvatskoj. Htio sam se osvrnuti  na svaki od navedenih segmenata.

Neosporna je cinjenica da zivimo u razdoblju eutanazije kriticke misli, u recesiji duha i posvemašnjoj eroziji morala. Posljedice svega toga i danas prozivljavamo i skupo plac?amo. (…)

Svaka je kolumna prica za sebe, svaka ima svoju specificnu povijest ili neku neobicnu pozadinu. Zajednicko im je da ipak nisu cenzurirane kao što je cest slucaj u carstvu hrvatskog medijskoga mogula.

Jure Zovko

  • ISBN: 978-953-245-064-4
  • Izdavac: Naklada Jurcic
  • Godina: 2012.
  • Uvez: tvrdi
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 372

Cijena: 117,00 kn